100 gyerek is lehetett a Görögországnál elsüllyedt hajó aljában

külföld
2023 június 16., 04:40

Kiderült, hogy nők és gyerekek is utaztak a Görögország partjainál elsüllyedt – menekülőket szállító – hajón, ellentétben az eddigi feltételezésekkel, amik szerint huszonéves férfiak voltak csak rajta. A halottak száma 78-ról most 100-ra is emelkedhet.

A rendőrség elmondása szerint bár csak találgatás, de akár 500 ember is eltűnhetett a hajóról. A kalamatai kórház orvosai azt nyilatkozták a BBC-nek, hogy a túlélők elmondása szerint körülbelül 100 gyerek tartózkodott a hajó aljában. Ezt több túlélő megerősítette.

Csütörtök este bejelentették, a görög hatóságok kilenc embercsempészt tartóztattak le, akikről azt feltételezik, hogy irányították a hajót, mielőtt az elsüllyedt volna Peloponnészosz déli részén. Mind a 9 férfi egyiptomi, és feltehetően több száz embert csempésztek át Egyiptomból Olaszországba. Az ügyészség valószínűleg nemcsak embercsempészés, hanem tömeggyilkosság miatt is vádat fog ellenük emelni.

A hatóságok tájékoztatása szerint összesen 104-en élték túl a balesetet, ők 16 és 40 év közötti férfiak. Van közöttük afgán, szír, pakisztáni és egyiptomi. Közülük 30 embert kellett kórházban ápolni kihűléssel és kisebb sérülésekkel.

A feltételezések szerint körülbelül 750 embert zsúfoltak fel a 25-30 méter hosszú halászhajóra.

photo_camera Fotó: -/AFP

A görög kormány szerint ez Görögország eddigi legnagyobb menekülőket érintő tragédiája, ezért háromnapos gyászt rendeltek el. A hajó mintegy 80 kilométerre Pylostól süllyedt el, miután a rajta tartózkodók többször visszautasították a parti őrség segítségét, amit műholdas telefonon ajánlottak fel nekik. Minden alkalommal azt válaszolták, nem akarnak mást, mint továbbmenni Olaszország felé. Néhány órával később, helyi idő szerint éjfél körül valaki értesítette a parti őrséget, hogy a hajó motorja meghibásodott. Ezután a hajó felborult, majd 10-15 perc alatt teljesen elsüllyedt. A túlélők felkutatását és a mentést az erős szél nehezítette. (Guardian)