Háromnapos gyászt rendeltek el Görögországban az elsüllyedt hajó miatt

külföld
2023 június 15., 05:26

79 ember vesztette életét, több mint 100-at pedig vízből mentettek ki, miután felborult egy menekülőket szállító hajó Görögország déli partjainál kedd éjszaka.

A kormány szerint ez Görögország eddig legnagyobb menekülőket érintő tragédia, ezért háromnapos gyászt rendeltek el az országban. A hajó mintegy 80 kilométerre Pylostól süllyedt el, miután a hajón tartózkodók többször visszautasították a parti őrség segítségét, amit műholdas telefonon ajánlottak fel nekik. Minden alkalommal az válaszolták, hogy nem akarnak mást, mint továbbmenni Olaszország felé.

A parti őrség tájékoztatása szerint a hajót kedden késő este nemzetközi vizeken vette észre a Frontex uniós határügynökséghez tartozó repülőgép. A hajón senki sem viselt mentőmellényt.

photo_camera Fotó: -/AFP

Néhány órával később, helyi idő szerint éjfél körül valaki telefonon értesítette a parti őrséget, hogy a hajó motorja meghibásodott. Ezután a hajó felborult, majd 10-15 perc alatt teljesen elsüllyedt. A túlélők felkutatását és a mentést az erős szél nehezítette.

Az Alarm Phone, a menekülőket segítő forródrót munkatársai szerint a hatóságok már órákkal a hajó elsüllyedése előtt tisztában voltak vele, hogy baj van, mégsem kezdték meg a mentést. Szerintük a hajó kapitánya azért utasította vissza a hatóságok segítségnyújtását, mert a menekülők tisztában voltak vele, hogy visszaküldenék őket Líbiába.

A helyi média jelentései szerint a javarészt 20-as éveiben járó férfiak már napok óta úton lehettek. A túlélőket kórházba szállították többnyire kihűléssel és kisebb sérülésekkel. (BBC)