Elsüllyedt egy hajó Görögország déli partjainál, legalább 78 ember vízbe fulladt

külföld
2023 június 14., 12:52

Frissítés 15:26 - Folyamatosan emelkedik a halálos áldozatok száma, a New York Times már 78 emberről ír.

Legalább 59 ember fulladt vízbe keddről szerdára virradóan, miután egy halászhajó felborult Görögország déli partjainál, írja a BBC. Több mint száz embert kimentettek, de nem ismert, pontosan hányan utaztak a fedélzeten. A hajó Líbiából Olaszországba tarthatott, utasai többségében huszonéves férfiak voltak. Görögország a Közel-Keletről, Ázsiából és Afrikából érkező menekülők egyik fő útvonala Európa felé.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet Twitter-bejegyzése akár négyszáz embert emleget. A görög parti őrség szerint a hajót kedd éjjel az uniós határvédelmi ügynökség, a Frontex repülőgépe vette észre nemzetközi vizeken. A hatóságok szerint a hajó utasai menekültek lehettek, akik „megtagadtak minden segítséget", és a fedélzeten senki sem viselt mentőmellényt. A hajó néhány órával később elsüllyedt.

A túlélőket Kalamatára szállítják
photo_camera A túlélőket Kalamatára szállítják Fotó: STRINGER/AFP

Az Európai Csalás Elleni Hivatal, az OLAF legutóbbi jelentése hosszan részletezi, hogyan kényszerített vissza illegálisan érkező menekülteket a Frontex és a görög parti őrség, és hogyan tüntették el szisztematikusan a nyomokat és torzítottak el uniós adatbázisokat, hogy ez sose derüljön ki.

A török kormány többször is megvádolta a görögöket azzal, hogy a menekülteket török felségterületre taszítják vissza a Földközi-tengeren, a görög kormány pedig rendszeresen tagadja a vádakat. Ez történhetett tavaly szeptemberben is, amikor egy Libanonból induló hajó hiába kért segítséget a görög partiőrségtől Rodosznál: az állítólag mentőcsónakokba szállította az utasokat, és török felségvizek közelében magukra hagyta őket.

Címlapi kép: STRINGER / Eurokinissi / AFP