Menekülteket toloncolt vissza illegálisan a görög parti őrség és a Frontex - hamarosan közzéteszik a teljes jelentést

külföld
2022 október 14., 07:41

Eddig csak részleteket olvashattunk abból a jelentésből, amelyből kiderül, hogyan kényszerített vissza illegálisan menekülteket az EU legjobban finanszírozott határvédelmi ügynöksége és a görög parti őrség, de hamarosan a teljes dokumentum elérhető lesz online - írja a Guardian.

Az Európai Csalás Elleni Hivatal, az OLAF jelentése részletezi, hogyan vett részt a görög parti őrség és a Frontex nevű uniós határvédelmi ügynökség a menedékkérők illegális visszatoloncolásában - és hogyan tüntették el szisztematikusan a nyomokat és torzítottak el uniós adatbázisokat, hogy ez sose derüljön ki.

Fabrice Leggeri, a Frontex lemondott vezetője
photo_camera Fabrice Leggeri, a Frontex lemondott vezetője Fotó: JANEK SKARZYNSKI/AFP

Az évi 754 millió eurós (320 milliárd forint) költségvetésű határvédelmi ügynökség, a Frontex ellen április eleje óta zajlik vizsgálat a Görögország, Törökország és Málta határain történt jogsértések miatt. A görög parti őrség még egy hónappal ezelőtt is tagadta, hogy illegálisan visszafordítanák a menedékkérőket.

Fabrice Leggeri, a Frontex vezetője már áprilisban lemondott, miután a vizsgálat első részleteit ismertették. Augusztusban a nem nyilvános, 129 oldalas OLAF-jelentés egy részét kiszivárogtatta a német Spiegel, a francia Le Monde-dal és a holland Lighthouse Reports-szal együttműködve.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.