Nyitrai Zsolt szerint a baloldal vezette be a földadót, pedig az Orbán-kormány tette lehetővé, és főleg fideszes polgármesterek élnek vele

parlament
2023 június 16., 10:26

A Parlamentben a – földadót eltöröli hivatott – helyi adókról szóló törvénymódosítással kezdődött az általános vita.

A DK-s Gréczy Zsolt azt mondta, úgy beszél a dologról a Fidesz-KDNP, mintha a földadó kérdése csak Márki-Zay Péterről szólna, holott több tucat fideszes polgármester is bevezette ezt az adót, MZP az egyetlen ellenzéki polgármester, aki bevezette. (Például Hajdúnánáson, amelyet az a fideszes Szólláth Tibor polgármester vezet, aki egyik alelnöke is a földadó ellen tiltakozó Nemzeti Agrárgazdasági Kamarának. A város fideszes alpolgármestere, Nagyné Legény Ildikó pedig a földadó ellen szintén tiltakozó MAGOSZ Országos Gazdaasszony Tagozatának elnöke – írja a Népszava.)

Gréczy szerint már 2017-ben 56 önkormányzat jutott bevételhez a termőföldek után, több helyen a helyi iparűzési adó és a kommunális adó után ez adta a legtöbb bevételt. A földadó lehetőségét 2015-ben vezette be az Orbán-kormány, és egyébként is legalább 50 adót hoztak létre 2010 után.

Gréczy szerint az önkormányzatokat kivéreztette az Orbán-kormány, és Magyarországon nagyobb az infláció, mint a háború sújtotta Ukrajnában, háromszorosa az EU-s átlagnak, ezért kénytelenek ilyen lehetőségekhez is folyamodni. Ezért nem elfogadható, hogy a kormány által előállított, kritikus helyzetben akarják elvenni ezt az adóbevételt az önkormányzatoktól. Gréczy szerint ráadásul azok a számok, amikre a költségvetést alapozták, nem állnak meg, hiszen a betervezett EU-s pénzekhez sem jutunk hozzá.

A KDNP-s Nacsa Lőrinc szerint Gréczy Zsolt az adóemelés és Márki-Zay mellett tett hitet, ez tipikus, tőről metszett baloldali gondolkodás, ezután arról beszélt, hogy mi volt 2010 előtt, míg most hogyan támogatják a gazdákat. Nacsa szerint ez a törvényjavaslat védi a gazdákat és a fogyasztókat.

Apáti István (Mi Hazánk) elmondta, hogy természetesen támogatják a javaslatot, a magyar gazdák semmilyen földadót nem támogatnak, ezután arról beszélt, hogy a gazdák milyen gazdasági nehézségein segíthetne a kormány.

A párbeszédes Mellár Tamás azt mondta, Nacsa szerint a liberális John Locke is biztos baloldali volt, amikor azt mondta, szükség van a földadóra, mint egyetlen adóra, ahogy az „egy adó” rendszerét hirdető Henry George amerikai közgazdász is úgy vélte, hogy a földterületből szerzett gazdasági haszon egyenlően megilleti a társadalom összes tagját.

Mellár szerint a földadónak szigorúan progresszívnek kellene lennie, és például 50 hektár alatt nem kellene földadót fizetni, hogy támogassák a kis- és közepes termelőket. Főleg azokat kéne megadóztatni, akik tulajdonosok, de nem termelnek: Mellár szerint sokan munka nélkül szereznek járadékszerű jövedelmet, és a fideszesek azt akarják, hogy azokat még csak ne is adózzák meg. Azt mondta, fel tudná sorolni, melyik képviselőnek van 100-200 hektár fölötti földje, itt van egy erkölcsi probléma. Mellár szerint nem a kistermelőket, hanem a járadékos ingyenélőket védik a kormánypártiak. Az előterjesztés visszavonását kérte.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

A fideszes Nyitrai Zsolt már egyenesen a baloldal által bevezettet földadóról beszélt. A DK-s Gréczy Zsolt szólt is, hogy a földadó lehetőségét (a földárverések idején) az Orbán-kormány vezette be 2015-ben, Nyitrait arra kérte, hogy ne hazudja ezt bele a parlamenti jegyzőkönyvbe.

Végül Dócs Dávid (Mi Hazánk) is kiállt a földadó ellen, majd a benyújtó fideszes Jakab István megköszönte a támogatást, a kritikát és minden jó szándékú javaslatot. Szerinte nem elvonni kell a gazdáktól, hanem segíteni kell őket.