Varga Mihályék a földadó eltörléséről tárgyaltak

vidék
2023 május 08., 16:22

Varga Mihály pénzügyminiszter a Facebookon arról számolt be, hogy a Gazdasági Kabinet ülésén a földadóról volt szó, és:

„A kormány a magyar gazdák mellett áll, a helyi földadó káros a magyar gazdaságra, ellenezzük bevezetésének minden formáját.”

Orbán Viktor miniszterelnök és Varga Mihály pénzügyminiszter a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitóján az InterContinental Budapest szállóban 2020. március 10-én.
photo_camera Orbán Viktor miniszterelnök és Varga Mihály pénzügyminiszter a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitóján az InterContinental Budapest szállóban 2020. március 10-én. Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

A HVG azt írja, a kormány a földadót baloldali ármányként tálalja, pedig több mint 90 település, köztük fideszes vezetésűek is adóztatják a földtulajdonosokat.

A Márky-Zay Péter vezette hódmezővásárhelyi önkormányzat január 1-től települési adót vezetett be: ezt a 4 hektár fölötti szántó-, kert-, gyümölcsös- és szőlőterületek tulajdonosainak kell fizetniük, típustól függően hektáronként 6000–10 000 forintot. A város korábbi polgármestere, Lázár János építési miniszter kuláküldözésnek nevezte a földadót, és a saját személye elleni támadásnak tekintette, hiszen kiterjedt birtokai vannak a térségben – írja a lap.

A földadó tervezett betiltásával a nagybirtokosok járhatnak jól.