Egy ukrán vezető szerint Lukasenkónak a háború utáni rendezésben is szerepe lehet

külföld
2023 június 25., 14:13

Az orosz Wagner zsoldoscsoporttal szombaton történt események miatt elkerülhetetlen Oroszország szétesése, fejezte ki meggyőződését Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára vasárnapi Facebook-bejegyzésében.

Nem meglepő kijelentés ez egy olyan ország egyik vezetőjétől, amelyik az orosz agresszió áldozata. „Minden, ami elromolhat Oroszországban, elromlik, a Prigozsin-eset pedig beláthatatlan következményekkel járó folyamatokat indíthat el. A visszaszámlálás elkezdődött” - írta Danyilov.

Az orosz kulisszák mögötti történésekről, különösen a Vlagyimir Putin utáni világról viszont nagyon kevés információnk van. Nem tudni, Danyilov milyen csatornákból tájékozódik, mennyire keveredik nála a vágy a valósággal, mindenesetre azt írta: Oroszországban számos csoport elégedetlen Putyinnal, vannak ilyenek a fegyveres erőknél, de tisztviselők és oligarchák körében is. Danyilov úgy véli, hogy Putyin egyetlen esélye hatalmának megtartására a fegyveres erők megtisztítása, a Wagner csoport felszámolása, az oroszországi hadiállapot megszüntetése.

Olekszij Danyilov egy 2022. őszi konferencián
photo_camera Olekszij Danyilov egy 2022. őszi konferencián Fotó: Ruslan Kaniuka/NurPhoto via AFP

És ami az igazán meglepő: Danyilov szerint Alekszandr Lukasenko belarusz elnök lehet az egyik résztvevője a háború utáni tárgyalásoknak Oroszország és Ukrajna között. „Már létezik egy új orosz tárgyalócsoport, amely jelenleg még árnyékban van, azonban nem kizárt Lukasenko részvétele ebben a folyamatban” - fogalmazott az RNBO titkára.

Lukasenko volt az, aki állítólag közvetített Jevgenyij Prigozsin és Putyin között a wagneresek szombati lázadása alatt. A megbeszélések eredményeként - ha minden igaz - Prigozsin felelősségre vonás nélkül távozhat Belaruszba.

Rácz András arról írt, hogy már Putyin 2024-es újraválasztása se vehető biztosra a szombati lázadás után.

(via MTI)