„Se ideje, se embere” nem volt, az Integritás Hatóság elnöke ezért maga választotta ki a közbeszerzések győzteseit

POLITIKA
2023 június 26., 17:43

Saját preferenciái alapján választott partnereket megbízásokhoz Bíró Ferenc, az Integritás Hatóság elnöke, írja az Átlátszó. Azt mondta, nem volt „se idejük, se emberük”, hogy másképp intézzék az ügyeket az első negyedévben.

Dabóczi Kálmán alelnök (b), Bíró Ferenc elnök (k) és Molbusz Tímea alelnök (j) az Integritás Hatóság vezetőinek kinevezésén a Sándor-palota Tükörtermében
photo_camera Dabóczi Kálmán alelnök (b), Bíró Ferenc elnök (k) és Molbusz Tímea alelnök (j) az Integritás Hatóság vezetőinek kinevezésén a Sándor-palota tükörtermében Fotó: Máthé Zoltán/MTI/MTVA

Az elvileg korrupcióellenes szervezet – amit az EU nyomására volt kénytelen felállítani a magyar kormány – honlapján a Magyar Hang figyelt fel nemrég az 5 millió forintot meghaladó szerződések listájára. Az Átlátszó ezek közül három céggel kötött szerződésekre lett volna kíváncsi:

  • Valton-Sec Zrt. (a Fidesz kedvenc biztonsági cége)
  • L’azar Advisory Kft.
  • Level Nine Vezetési Tanácsadó Kft.

Az Integritás Hatóságtól nem kaptak írásbeli választ, ehelyett arra kérték őket, hogy személyesen menjenek be a szervezet Roosevelt téri, közel félmilliárd forintért bérelt irodájába.

Biró Ferenc, az IH elnöke ott közölte a lap munkatársaival, hogy hiába mentek be, nem adja ki a szerződéseket. Amikor rákérdeztek, hogy miért – hiszen számtalan szerződés nyilvánosan elérhető az interneten, és a hatóság közpénzből működik – Bíró csak megismételte a választ: nem mutatja meg a szerződéseket, és nem hiszi, hogy meg kellene indokolnia, miért.

Az Európai Bizottság kéréseinek megfelelően tavaly év végén módosított infótörvény értelmében azonban a hatóság nemcsak a közérdekű adatnak minősülő szerződések kiadására lenne köteles, hanem a dokumentumok kiadásának megtagadása esetén részletes indokolásra is. Ezenfelül az adatok nem minősülnek üzleti titoknak. Az újságírók megkérdezték, hogy mely cégeket kértek fel ajánlattételre az egyes beszerzések kapcsán, kik tettek ajánlatot és milyen értékben.

BÍró Ferenc, az Integritás Hatóság elnöke és Polt Péter legfőbb ügyész
photo_camera BÍró Ferenc és Polt Péter. Fotó: Ügyészség

A válasz a következő volt: nem kértek be több ajánlatot a feladatok ellátására, Biró Ferenc elnök maga választotta ki a megbízott partnereket. Hogy miért így csinálta, arra azt mondta: „nem volt idő és ember”, aki lebonyolítsa az eljárásokat abban a negyedévben, amikor indultak. Nagy volt ugyanis a nyomás a frissen felálló hatóságon, hogy időre elkészüljenek és kezdjék a működést, így azelőtt kellett dönteni egyes kérdésekben, hogy felvehették volna a megfelelő személyeket, és rendelkezhettek volna a technikai feltételekkel.

Bíró így köszönt el az újságíróktól: a szerződések „nem tartoznak harmadik félre”, úgyhogy „a beszélgetésnek ezt a részét le is lehet zárni”.