Mindenki sót vesz Dél-Koreában, mert hamarosan a tengerbe öntik a fukusimai erőműből származó radioaktív vizet

külföld
2023 június 29., 10:32

A tervek szerint egymillió tonnányi, a megrongálódott fukusimai erőműből származó, kezelt, radioaktív vizet öntenek majd a tengerbe Japánban, emiatt a szomszédos Dél-Koreában mindenki elkezdte a tengeri só és más, sós termékek felvásárlását.

Azóta, hogy a 2011. március 11-i nagy erejű földrengést követő szökőár súlyosan megrongálta az erőmű három reaktorát, több mint egymillió tonna sugárszennyezett hűtővizet gyűjtöttek tartályokba a Fukusima I. atomerőmű területén. Ez a mennyiség körülbelül annyi, hogy 500-szor lehetne vele megtölteni egy olimpiai méretű úszómedencét. A szennyezett víz tárolása évente körülbelül 100 milliárd jenbe, vagyis 912.66 millió dollárba kerül, ami forintba átszámolva több mint 273 milliárd.

A dél-koreai halászati hatóságok közölték, hogy a radioaktivitás lehetséges emelkedése miatt most mindennél jobban fogják figyelni a sótelepeket. Dél-Korea pedig megtiltotta a Japán keleti partján fekvő Fukusima közelében lévő vizekből származó tengeri halak fogyasztását.

A sópánikra az is rátett egy lapáttal, hogy a só ára júniusban közel 27 százalékkal emelkedett Dél-Koreában a két hónappal ezelőtti árhoz képest. Emiatt a kormány július 11-ig naponta 50 tonna sót enged ki a készletekből, a piaci árakhoz képest 20 százalékos kedvezménnyel. (Reuters)