A belarusz ellenzék vezetője névtelen üzenetet kapott arról, hogy a férje meghalt a börtönben

külföld
2023 július 04., 15:27

Névtelen üzenetet kapott Szvjatlana Cihanouszkaja, a fehérorosz ellenzék emigrációba kényszerült vezetője, amely szerint férje, Szjarhej Cihanouszki meghalt a börtönben – közölte a politikus.

A 44 éves ellenzéki aktivistát azután vették őrizetbe, hogy bejelentette, Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök kihívójaként indul a 2020-as elnökválasztáson. Helyette indult végül a felesége, Szvjatlana Cihanouszkaja, aki később hatósági nyomásra más ellenzékiekkel együtt kénytelen volt külföldre menekülni. A férjét 2021 decemberében 19,5 év szabadságvesztésre ítélték tömeges zavargások szervezése, gyűlöletkeltés, a közrend megzavarása címén.

Cihanouszkaja az AP amerikai hírügynökséggel közölte, hogy március eleje óta nem kapott semmi hírt a férjéről, a neki címzett leveleket nem kézbesítik, és a védőjének sem engedik, hogy találkozhasson vele.

„Nem tudok semmit róla. Nem kaptam egyetlen levelet sem, az ügyvédjén keresztül sem tudtunk kapcsolatba lépni”

– panaszolta a Litvániában élő fehérorosz ellenzéki vezető, aki hozzátette, hogy nincs semmilyen bizonyítéka a névtelen üzenet igazságtartalmára.

Szvjatlana Cihanouszkaja, kezében férje, Szjarhej Cihanouszki fényképével a prágai parlamentben 2021. június 9-én.
photo_camera Szvjatlana Cihanouszkaja, kezében férje, Szjarhej Cihanouszki fényképével a prágai parlamentben 2021. június 9-én. Fotó: ROMAN VONDROUS/AFP

Szjarhej Cihanouszki nem az egyetlen bebörtönzött ellenzéki, akinek a sorsát homály fedi:

  • 70 napja nem hallani semmit a 2020-as elnökválasztásból kizárt Viktar Babarikáról, akinek a hívei attól tartanak, hogy a volt bankárt megverhették és a börtönkórházban ápolhatják. Az ellenzéki politikusnak elvileg tanúként meg kellett volna jelennie a fia bírósági meghallgatásán, de mégsem volt ott.
  • Szintén öt hónapja nem érkezett hír Marija Kalesznyikaváról, Babarika 11 év börtönre ítélt kampánymenedzseréről.
  • Mikola Sztatkevicsre – aki a 2010-es elnökválasztáson volt elnökjelölt – 14 év börtönbüntetést szabtak ki, és felőle sem hallottak már 145 napja.

„A hatóságok szándékosan járnak el így, hogy az ellenzéki vezetőket teljesen elszigeteljék az információktól” – mondta Paval Szapelka, a Vjaszna (Tavasz) belarusz emberi jogi szervezet egyik munkatársa, aki szerint „ezzel az a cél, hogy ne csak a külvilágtól elszigetelt, borzalmas körülmények között bebörtönzött politikai foglyokra gyakoroljanak nyomást, hanem családjaikra is, akik kénytelenek úgy élni, hogy nem tudnak semmit a szeretteikről”.

A Vjaszna összesítése szerint 1501 politikai fogoly van börtönben Belaruszban. (MTI)