Biden F-16-os repülőkkel bírná rá Erdoğant, engedje be Svédországot a NATO-ba

külföld
2023 július 10., 14:58

Recep Tayyip Erdoğan török elnök megadta a Vilniusban kezdődő NATO-csúcs alaphangulatát, amikor arra tett erős utalásokat, hogy Törökország majd akkor nyitja meg Svédország NATO csatlakozásának útját, ha az Európai Unió utat nyit Törökország csatlakozásának. Azt valószínűleg a török elnök is érzi, hogy ez irreális kérés, de a nyilatkozat azt is mutatja, hogy Erdoğan mindenképpen többet szeretne kapni a török vétó feloldásáért, mint amit eddig ígértek neki.

Joe Biden amerikai elnöknek pedig van is egy ötlete, hogy mivel kenyerezhetné le a török elnököt az EU-tagság helyett: F-16-os vadászrepülőkkel. A Guardian cikke szerint Biden vasárnap, úton Vilniusba még próbálta utolsó körben a NATO-csúcs előtt meggyőzni Erdoğant, hogy engedje a svéd csatlakozást, de nem sikerült még megállapodásra jutni. Biden ajánlata szerint támogatja, hogy a kongresszus engedélyezze F-16-osok eladását Törökországnak, ha ígéretet tesznek arra, hogy azt nem használják fel Görögországgal szemben.

Portugál és román F-16-osok egy litvániai NATO-támaszponton 2023. július 4-én
photo_camera A portugál légierő F-16-os repülői Fotó: John Thys/AFP

A török kormány már egy ideje szeretne amerikai vadászrepülőket venni, ezt viszont a kongresszus nem hagyta jóvá, egyrészt azért, mert Törökország ellenségesen viselkedett a szintén NATO-tag Görögországgal szemben (amellyel területi vitái vannak az Égei-tengeren), és mert a török kormány korábban Oroszországtól vett légvédelmi rendszereket ahelyett, hogy NATO-partnerektől, elsősorban az amerikai hadiipartól vásárolt volna. Biden azt persze nem tudja garantálni, hogy a kongresszus megszavazza az ajánlását, de a támogatása talán meggyőzné a szkeptikusabb demokratákat.

A NATO-csúcs egyik nagy kérdése lesz, hogy Erdoğan megelégszik-e a vadászgépekkel, vagy még többet akar kisajtolni nyugati partnereiből. Olaf Scholz német kancellár mindenesetre jelezte, hogy hallani sem akar arról, hogy Törökország megpróbálja kizsarolni az EU-csatlakozást, mert Törökország EU-val való viszonyának és potenciális tagságának semmi köze ahhoz, hogy Svédország bekerülhet az észak-atlanti katonai szövetségbe, vagy sem.