A macska-koronavírus egy variánsa miatt fertőző hashártyagyulladás tizedeli a ciprusi macskákat

ÁLLAT
2023 július 11., 19:52

Fertőző hashártyagyulladás tizedeli Cipruson a macskákat a macska-koronavírus (FCoV) egy variánsa miatt.

Kosztisz Larku, a nicosiai állatklinika állatorvosa az AFP-nek azt mondta, a lázzal, hasfelfújódással és gyengeséggel járó hashártyagyulladást (Feline infectious peritonitis – FIP) a bélrendszerben előforduló macska-koronavírus egy mutációja okozza. A vírusvariáns gyorsan terjed Cipruson, de az emberre nem veszélyes.

Dinosz Ajomamitisz, a CVA ciprusi állatvédő szervezet alelnöke úgy tudja, a betegség kb. 300 ezer, főleg kóbor macska halálát okozta január óta a szigetországban, ezért azonnali cselekvésre szólította fel a kormányt a kór visszaszorítása érdekében.

photo_camera Illusztráció: Patrick Pleul/dpa via AFP

A nehezen diagnosztizálható betegség kezelése drága. Cipruson egyelőre csak egy nagy-britanniai bejegyzésű gyógyszer korlátozott használata engedélyezett erre a célra, a kezelés 3000-7000 euróba (1,1-2,6 millió forint) kerül állatonként. A szakemberek a lehetséges megoldást abban látják, hogy engedélyezik az Indiában az emberi koronavírus kezelésére jóváhagyott Molnupiravir nevű gyógyszert. Ennek alkalmazása csak 200 euróba (76 ezer forint) kerülne állatonként.

Ciprus szigetét azért nevezik régóta a macskák szigetének, mert a gazdája mellé temetve ott találták meg a háziasított macska legrégibb ismert csontvázát egy 9000 évesre becsült sírban. Egy állatvédő azt mondta, ha a FIP tovább szedi az áldozatait, Ciprus a macskák szigetéből a halott macskák szigetévé változhat. (MTI)