Lehet, hogy mégsem alakulnak annyira jól a dolgok Ukrajna szempontjából Vilniusban

külföld
2023 július 11., 13:28

"Ukrajna képviselve lesz a NATO-csúcson, mert ez tisztelet kérdése. De Ukrajna is tiszteletet érdemel" - írta a diplomácia virágnyelvéhez mérten kifejezetten indulatos Twitter-üzenetében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, aki éppen útban van Vilniusba a NATO csúcstalálkozójára. A csúcstalálkozót felvezető cikkünkben azt írtuk az elmúlt napok hírei és az alapján, hogy Zelenszkij elnök a személyes részvétel mellett döntött a csúcstalálkozón, hogy Ukrajna szempontjából kedvező döntés születhet az ország jövőbeni tagságáról.

link Forrás

Az előzetesen szivárogtatottak alapján úgy tűnt, hogy Ukrajna a 2008-as bukaresti NATO-csúccsal szemben nem pusztán arra kap ígéretet, hogy amennyiben a jövőben kéri, a megfelelő feltételek teljesülése esetén felvételt nyerhet a szervezetbe, hanem határozott ígéretet arra, hogy amint a tagság objektív akadályai - mármint az, hogy háborúban áll Oroszországgal - elhárulnak, felvételt nyer.

Zelenszkij azonban most azt írta, hogy értesülései szerint a határozattervezet szövegét Ukrajna kihagyásával úgy készülnek módosítani, hogy Ukrajna jövőbeni tagságát mégis egyéb feltételekhez kötnék. "Úgy tűnik, nincs készség rá, hogy Ukrajnát meghívják a NATO-ba, pláne hogy a Szövetség tagjává emeljék"- írta. Úgy véli, hogy ezáltal Ukrajna jövőbeni NATO-tagságát mégis az oroszokkal való alku tárgyává tehetik. "A bizonytalanság gyengeség. Erről nyíltan fogunk tárgyalni a csúcstalálkozón" - írta.

Kiemelt videóink