Hollandiában büntetőjogi következménye lesz a holokauszttagadásnak

jog
2023 július 17., 15:44

A holland ügyvivő kormány döntése alapján Hollandiában büntetőjogi következményekkel fog járni a holokauszttagadás, és a rasszizmus meg a diszkrimináció tilalmára vonatkozó törvényt kiterjesztik más háborús bűncselekmények megtörténtének tagadására is.

Dilan Yesilgöz igazságügyi miniszter ezt mondta a jogszabály-módosítás okáról: „A szörnyű bűntettek tagadása sajnos mindennapossá vált Hollandiában. Aggasztó, hogy hazánkban felütötte a fejét az antiszemitizmus szörnyetege. Ezt nem hagyhatjuk megválaszolatlanul.”

A minisztériumi sajtóközlemény szerint a jogszabály-változtatás összhangban van az EU-s jogszabályokkal, és kifejezetten a népirtás, az emberiesség elleni bűncselekmények és a háborús bűnök relativizálására vonatkozik majd, amik a módosítások szerint már akár egyéves szabadságmegvonással is büntethetők.

Az egykori haláltábor a lengyelországi Auschwitz-Birkenauban 2016. július 29-én.
photo_camera Az egykori haláltábor a lengyelországi Auschwitz-Birkenauban 2016. július 29-én. Fotó: Armin Weigel/dpa/AFP

A Németországgal szembeni kárpótlási igényeket érvényesítő nemzetközi civil szervezet, a Jewish Claims Conference (JCC) tavaly decemberi felmérése szerint az 1980 után született hollandiai lakosok 23 százaléka úgy véli, hogy a holokauszt csak „mítosz”, és a meggyilkolt zsidó emberek száma erősen eltúlzott.

A hollandiai válaszadók 54 százaléka nem volt tisztában azzal, hogy 6 millió zsidó ember vesztette életét a holokauszt során, továbbá 29 százalékuk úgy véli, hogy a halálos áldozatok száma nem éri el a 2 milliót.

A JCC riasztónak nevezte, hogy a 40 év alatti válaszadók 22 százaléka elfogadhatónak tartja a neonáci nézeteket.

A legutóbbi hasonló jellegű felmérést Hollandiában 2018-ban végezték, abból az derült ki, hogy a megkérdezett 1500 fiatal egyharmada nem tudta, mit jelent a holokauszt fogalma. (MTI)