Henry Kissinger a kínai védelmi miniszterrel találkozott Pekingben

külföld
2023 július 18., 13:00

Henry Kissinger veterán amerikai diplomata Pekingben találkozott Kína védelmi miniszterével.

A kínai védelmi minisztérium közleménye szerint Li Sang-fu azt mondta, a Kína és az USA közötti „barátságos kommunikáció” „megsemmisült”, mert „az Egyesült Államokban néhányan nem voltak hajlandóan félúton találkozni Kínával”, Kissinger viszont azt mondta, hogy ő „Kína barátja”.

„Sem az Egyesült Államok, sem Kína nem engedheti meg magának, hogy a másikat ellenfélként kezelje. Ha a két ország háborúba bocsátkozik, az nem vezet érdemi eredményhez a két nép számára” – írja Kissinger a kínai közleményében.

Henry Kissinger beszédet mond, miután a diplomáciai karrieréért kitüntetik a Pentagonban 2016. május 9-én.
photo_camera Henry Kissinger beszédet mond, miután a diplomáciai karrieréért kitüntetik a Pentagonban 2016. május 9-én. Fotó: Brendan Smialowski/AFP

A 100 éves volt amerikai külügyminiszter meglepetésszerű látogatása során John Kerry, az USA klímaügyi megbízottja Pekingben találkozik kínai tisztviselőkkel, hogy megvitassák, hogyan tud együttműködni a két ország a klímaválság leküzdésében.

Kerry nem az első magas rangú amerikai tisztviselő, aki ezen a nyáron Kínába utazik: Antony Blinken amerikai külügyminiszter júniusban utazott Kínába.

A két nagyhatalom viszonya hónapok óta lefelé ível, de mindkét oldalon óvatos optimizmus uralkodik abban, hogy a hivatalos párbeszédek újraindítása megalapozhatja a kapcsolatok javítását.

Kissinger látogatása, amit nem hoztak nyilvánosságra, nem szerepel a hivatalos találkozók listáján. Szinte pontosan 52 év telt el az 1971. júliusi titkos pekingi látogatása óta, ami megnyitotta az utat Richard Nixon akkori amerikai elnöknek az USA és Kína közötti kapcsolatok normalizálása felé. Több mint fél évszázaddal később sokan Pekingben Kissingert „Kína barátjának” tekintik. Májusban a Global Times állami bulvárlap dicsérte Kissinger „borotvaéles” elméjét.

Kissinger többször is figyelmeztetett az USA és Kína közötti konfliktus „katasztrofális” következményeire.

Lit 2018 óta sújtja az USA szankciókkal, mert harci repülőgépeket vásároltak Oroszország fő fegyverexportőrétől. Peking szerint ezért nem indítják újra a katonai párbeszédet Washingtonnal. A múlt hónapban Li nem volt hajlandó találkozni amerikai kollégájával, Lloyd Austinnal Szingapúrban.

A kínai külügyminisztérium nem kommentálta a mostani hírt. (Guardian)