Népszava: pénzhiány miatt nincsenek vízimentők a strandokon

belföld
2023 július 18., 07:04

A balatonfenyvesi nagystrandot, a tópart egyik legnagyobb strandján júniusban még mindenki saját felelősségére használhatta, mivel nem volt vízimentő-szolgálat - írja a Népszava.

A lapnak Balatonfenyves polgármestere, Lombár Gábor azt nyilatkozta: bár a költségvetésükben elkülönítették az erre szükséges összeget, a Balatoni Vízimentő Szolgálat nem tudott szakembert biztosítani, így időbe telt, amíg találtak megfelelő szolgáltatót. Végül a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatával (VMSZ) kötöttek szerződést, a két vízimentő a szezon hátralévő részére több mint hatmilliójába kerül a falunak. A szabályozás szerint fizetőstrandokon kötelező, és bizonyos létszám felett a szabadstrandokon is előírják a vízimentők alkalmazását. Így a balatoni strandok kétharmadán kéne elvileg dolgoznia vízimentőnek, a VMSZ statisztikái szerint azonban két éve folyamatosan csökken a vízimentőt foglalkoztató önkormányzatok és strandok száma. Az elmúlt 5 év csúcsa 2021 volt, akkor 30 település 61 strandján dolgoztak a VMSZ szakemberei, idén viszont már csak 24 település 44 strandjával állnak szerződésben.

A szolgáltatást meg nem rendelő önkormányzatok annak árával magyarázzák, hogy miért nem kértek vízimentőt a szezonra. Az árakon látszik, hogy nincs konkurencia, de akármennyibe is kerül, nekünk kötelező megrendelni a szolgáltatást – nyilatkozta a Népszavának Galácz György, Balatonmáriafürdő polgármestere. Hozzátette: nyolc strandjukból csak a központi fizetőre kell vízimentő, ám ez is több milliós kiadást jelent. Szerinte az emberek csak annyit látnak, hogy emelkedik a belépők ára, ennek oka azonban többek közt, hogy „elszálltak az energiaárak, a vízdíj, s persze a szolgáltatások költségei is. Néhány év alatt több, mint a duplájára ment fel a vízimentők díja, ezt is ki kell fizetni valahogyan.”

Míg 5 évvel ezelőtt a VMSZ ajánlata alapján 15 ezer forint plusz áfa, vagyis 19 ezer forint volt egy vízimentő szakember napi munkadíja, idén ez már 34 ezer plusz áfa, vagyis 43 ezer forint. A fizetőstrandokon addig van rájuk kötelezően szükség, amíg belépődíjat szednek, vagyis június 1. és augusztus 31. között, ez összesen 92 nap. Ennyi idő alatt egy vízimentő körülbelül 4 millió forintjába kerül az önkormányzatoknak, ahol viszont kettőre van szükség, rögtön duplázódik az összeg. Ehhez jön még a kötelező rádióbérlés, naponta bruttó 1230 forintért (az egész szezonra 110 ezer forint), ha pedig nem tud szállást biztosítani az önkormányzat a vízimentőnek, akkor naponta bruttó 4440 forint szállásköltséggel is számolnia kell. Így viszont már a teljes szezonban egy-egy vízmentő 4,5 millió forintjába kerül az önkormányzatoknak. A VMSZ tájékoztatása szerint a szolgáltatás díja minden évben az inflációval nőtt.