Tódulnak a turisták az USA legforróbb pontjára

külföld
2023 július 18., 05:40

Death Valley, Kalifornia. Nem viccből hívják halálvölgynek ezt az észak-amerikai sivatagot, ahol már akkor is forróság volt, amikor az még nem is volt kúl (bocs, de nem bocs). Ezt a táblát se viccből pakolták ki:

A szélsőséges hőségre figyemeztető tábla a 190-es főút mellett a Death Valley Nemzeti Parkban Kaliforniában, 2023. július 16-án.
photo_camera A szélsőséges hőségre figyelmeztető tábla a 190-es főút mellett a Death Valley Nemzeti Parkban Kaliforniában, 2023. július 16-án. Fotó: RONDA CHURCHILL/AFP

De hol tartana az emberiség, ha olyan beszarik volnánk, hogy megrettennénk holmi halálos veszélytől? Feltaláltuk volna a sült húst, a penicillint? Megmásztuk volna a Mount Everestet? Jártunk volna a Holdon? Na ugye!

Pedro Ambrus de Moraes (j) tesóját, Gabrielt fotózza a nemzeti park látogatóközpontja előtt kihelyezett hőmérőnél, ahol, mint látható, kellemes 54°C volt a felvétel pillanatában. A Moraes testvérek Los Angelesből érkeztek elevenen megfőni.
photo_camera Pedro Ambrus de Moraes (j) a tesóját, Gabrielt fotózza a nemzeti park látogatóközpontja előtt kihelyezett hőmérőnél, ahol, mint látható, kellemes 54°C volt a felvétel pillanatában. A Moraes testvérek Los Angelesből érkeztek elevenen megfőni. Fotó: RONDA CHURCHILL/AFP

A hatóságok minden igyekezete, folyamatos figyelmeztetései és könyörgése ellenére csapatokba verődve érkeznek a turisták, hogy egy erre lényegében alkalmatlan médiumon, fényképen vagy filmen örökítsék meg a hőmérsékletet.

Ugye látják, hogy milyen meleg van? Miközben az Egyesült Államokban tomboló hőhullám miatt a népesség harmadának elég volna a házából kilépni a hőguta élményéhez, több százan még hosszú mérföldeket is hajlandók autózni azért, hogy még garantáltabban hőgutát kaphassanak az USA legszárazabb vidékén. Ezek a turisták a filmművészet kedvelői számára se ismeretlen Zabriskie Pointnál kínozzák magukat az 54°C -os hőségben.
photo_camera Ugye látják, hogy milyen meleg van? Miközben az Egyesült Államokban tomboló hőhullám miatt a népesség harmadának elég volna a házából kilépni a hőguta élményéhez, több százan még hosszú mérföldeket is hajlandók autózni azért, hogy még garantáltabban hőgutát kaphassanak az USA legszárazabb vidékén. Ezek a turisták a filmművészet kedvelői számára se ismeretlen Zabriskie Pointnál kínozzák magukat az 54°C -os hőségben. Fotó: RONDA CHURCHILL/AFP

A Death Valleyben valaha mért legmagasabb hőmérséklet 56,6°C volt 1913-ban. Bár ez a hétvégén még nem dőlt meg, idén jó eséllyel meg fog. Egyrészt a klímaváltozás és a felmelegedés, másrészt amiatt, hogy idén ismét El Niño van, amely az északi féltekén tovább fokozhatja a felmelegedés hatását. Szóval meleg van.

Mazochisták az USA legmélyebb pontján, a tengerszint alatt 86 méterrel fekvő Badwater sósivatagában a kaliforniai Furnace Creeknél. ahol szintén 54°C-ot mértek vasárnap.
photo_camera Mazochisták az USA legmélyebb pontján, a tengerszint alatt 86 méterrel fekvő Badwater sósivatagában a kaliforniai Furnace Creeknél. ahol szintén 54°C-ot mértek vasárnap. Fotó: DAVID MCNEW/Getty Images via AFP

Ilyen körülmények között létfontosságú a rendszeres, sőt, talán inkább a folyamatos folyadékbevitel. Érdemes tekintettel lenni arra, hogy nem minden cseppfolyós dolog bevitele oltja megfelelően a szomjat, feltétlenül érdemes kerülni a határozottan dehidratáló koffeines és alkoholos italokat, illetve a cukrozott szénsavas üdítőket. Emberek, ha meleg van, igyanak vizet! Hasznos továbbá megfelelő öltözetet választani. Kövessék e kedves amerikai úr példáját!

Shaun Slack az évnek ebben a szakaszában is elviselhető klímájú Wisconsinból érkezett megtapasztalni, milyen lehet a pokol. Gyönyörű ingéhez megfelelő kiegészítőnek tűnik a mindkét kezében viselt palack víz.
photo_camera Shaun Slack az évnek ebben a szakaszában is elviselhető klímájú Wisconsinból érkezett megtapasztalni, milyen lehet a pokol. Gyönyörű ingéhez megfelelő kiegészítőnek tűnik a mindkét kezében viselt palack víz. Fotó: RONDA CHURCHILL/AFP