Megölni Jimmy Barbert

külföld
2023 július 19., 14:38
  • Ki gondolná, de az alabamai büntetésvégrehajtás rendkívül bénának bizonyult emberek kivégzésében.
  • Az Egyesült Államok talán legkonzervatívabb államában ezért a kormányzó tavaly novemberben kénytelen volt ideiglenesen felfüggeszteni a kivégzéseket.
  • A vizsgálat után, melyben a büntetésvégrehajtás önmagát vizsgálhatta felül, arra jutottak, hogy ezentúl 24 helyett 30 órájuk lesz arra, hogy megpróbáljanak végezni egy halálra ítélttel.
  • A vizsgálat óta először csütörtökön és pénteken próbálkozhatnak azzal, hogy vajon képesek-e vénát szúrni egy halálraítélten 30 óra alatt.

Alabama minden áron meg akarja ölni James Edward "Jimmy" Barbert. Kisebb bökkenő, hogy Alabama nem túl ügyes a halálraítéltek kivégzésében. Olyannyira nem, hogy 2022-ben három kivégzést is sikerült elbaltázniuk: két esetben olyan szinten, hogy a halálra ítéltek túlélték a kivégzésüket.

A harmadik esetben az államnak végül sikerült meggyilkolnia Joe Nathan James Jr.-t, de sok köszönet abban a történetben se volt. Hagyján, hogy áldozata családja is azért könyörgött Kay Ivey kormányzónál, hogy kegyelmezzenek meg a gyilkosnak, mert ők már megbocsátották a bűnét, és nem akarják meghalni látni. Ivey "elvi alapon" elutasította a kérést. Alabama meg akarta ölni Joe Nathan James Jr.-t, és végül meg is ölte, de annyira zavaros körülmények között, a halálraítélt több órán át tartó szenvedése árán, hogy aztán Kenneth Smith sikertelen novemberi kivégzése után az elvi alapon kivégzésbarát Ivey kormányzó kénytelen volt határozatlan időre felfüggeszteni a kivégzéseket az államában.

Jimmy Barber erősen módosult tudatállapotban gyilkolt, a siralomházban töltött húsz évében példásan viselkedett, áldozata unokájával is összebarátkozott, a lány meg is bocsátott neki. De nem fél a haláltól, csak annyit kért, hogy ha lehet, méreginjekció helyett fojtsák meg nitrogénnal. De méreginjekcióval próbálják majd megölni, pedig tavaly az alabamai büntetésvégrehajtásnak ez két esetben egyáltalán nem, egy harmadikban pedig csak több órás kínszenvedés árán sikerült csak.
photo_camera Jimmy Barber erősen módosult tudatállapotban gyilkolt, a siralomházban töltött húsz évében példásan viselkedett, áldozata unokájával is összebarátkozott, a lány meg is bocsátott neki. De nem fél a haláltól, csak annyit kért, hogy ha lehet, méreginjekció helyett fojtsák meg nitrogénnal. De méreginjekcióval próbálják majd megölni, pedig tavaly az alabamai büntetésvégrehajtásnak ez két esetben egyáltalán nem, egy harmadikban pedig csak több órás kínszenvedés árán sikerült csak. Fotó: Alabama Department of Corrections - közkincs

De most annyira meg akarják ölni Jimmy Barbert, hogy a kivégzések gyakorlatának rohamtempóban és teljes titokban végzett felülvizsgálata után a héten neki is futnak a kivégzésének. De mielőtt ennyire előreszaladnánk a történetben, érdemes áttekinteni, hogy miért olyan nehéz megölni valakit Alabamában - és még sok más államban - a büntetésvégrehajtásnak, melynek elvben professzionális szakemberei vannak a feladatra.

Elvben. Mert mint azt az alabamai kivégzéseket részleteiben tanulmányozó és az Atlanticben megjelent - fentebb hivatkozott - cikkeiben lekövető Elizabeth Bruenig az amerikai közszolgálati rádió, az NPR All Things Considered című műsorában mondta, valójában fogalmunk sincs róla, hogy a hóhéroknak egyáltalán van-e megfelelő képzettségük arra, hogy az állam kivégzési protokolljának megfelelően adminisztrálják a méregkoktélt, aminek végeznie kéne a halálra ítéltekkel.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.