Megsérült egy román hajó az oroszok dróntámadásában

háború
2023 július 26., 08:14

Megsérült egy román hajó az ukrajnai Reni kikötőjében a hétfői orosz dróntámadásban – írja a Digi24.ro a román külügyminisztérium tájékoztatására hivatkozva. Román állampolgárok nem sérültek meg.

Az előzetes információk szerint, amelyeket az odesszai román konzuli képviselet képviselői kaptak az ukrán hatóságoktól, a hajó kisebb károkat szenvedett, de folytatta útját.

Gabonaszállító hajó Reni kikötőjében még 2022 nyarán.
photo_camera Gabonaszállító hajó Reni kikötőjében még 2022 nyarán. Fotó: Szerhij Harcsenko/NurPhoto via AFP

Ahogy azt megírtuk, hétfőn Oroszország csapást mért Ukrajna dunai kikötőiben a gabonaraktárakra. Ezek a raktárak alig néhány méterre vannak a túlparti, NATO-tagállam Romániától. A dunai kikötői infrastruktúra különösen fontos az ukrán gabonaexportban, pláne azután, hogy Oroszország felmondta a gabonaszállításokat a Fekete-tengeren garantáló megállapodást, és megfenyegetett minden hajót, hogy amelyik Ukrajnába tart, azt ellenséges célpontnak tekinti és megsemmisíti.

A térképen pirossal bekarikáztuk Reni és Izmail városát, ahol két ukrán dunai kikötőben is gabpnaraktárakat bombáztak az oroszok. A folyó túlpartján a NATO-tag Románia van.
photo_camera A térképen pirossal bekarikáztuk Reni és Izmail városát, ahol két ukrán dunai kikötőben is gabpnaraktárakat bombáztak az oroszok. A folyó túlpartján a NATO-tag Románia van. Fotó: Google Maps

Oleh Kiper odesszai megyei kormányzó tájékoztatása szerint két dunai kikötőjüket Reniben és Izmailban négy órán át támadták iráni gyártmányú kamikazedrónokkal. A légvédelem állítása szerint hármat tudott megsemmisíteni a 15 támadó drónból. A bombázásban négyen sérültek meg, közülük egy súlyosan.