Egy iráni főerkölcscsősz szexbotránya rávilágított, milyen kettős mércével mér a teokratikus rezsim

külföld
2023 július 29., 17:51

Iránban kevés rettegettebb intézmény van a hivatalos erkölcscsőszökénél, akik teljhatalmukkal visszaélve gyakran még agyon is verik az iszlám erkölcsök megsértésével okkal vagy ok nélkül meggyanúsított áldozataikat. Mint tették azt 2022 szeptemberében a 22 éves Mahsa Mainival, akinek a fejéről a vádjaik szerint lecsúszott a kendő.

Iráni erkölcsrendész nőt vizslat Teheránban.
photo_camera Iráni erkölcsrendész nőt vizslat Teheránban. Fotó: Morteza Nikoubazl/Morteza Nikoubazl via Reuters Co

Nem csoda, hogy hatalmas felháborodást váltott ki országszerte Reza Caghati, a Gilan megyei főerkölcscsősz esete. Caghatiról egy helyi ellenzéki telegramcsatornán, a Radio Gilanon jelent meg egy felvétel, melyen szexuális aktus közben látható egy másik férfival. Iránban a homoszexualitás illegális, a melegeket, leszbikusokat, transzneműeket és az LGBT szivárvány más tagjait rendszeresen abuzálják, zaklatják, erőszakolják nemcsak a hatóságok, hanem a konzervatív népesség is. A helyi törvények alapján a melegeket akár ki is végezhetik.

A közösségi médiában széles körben terjedő videó nagy felháborodást váltott ki - részben tartalma, részben pedig a Caghati lelepleződésére adott hivatalos reakció miatt. Caghatit ugyanis nem vitte el a rendőrség, csak leváltották hivatalából, az iszlám erkölcs betartatásán őrködő kulturális minisztérium vezetője, Mohamad Mehdi Eszmajli pedig csak annyit tudott hozzáfűzni mindehhez, hogy a videó megjelenése előtt semmilyen panasz nem érkezett Caghatiról.

A gilan megyei erkölcsrendészet pedig végül csak annyit közölt, hogy Caghati ügyét "gondos megfontolásra a bíróság elé utalták", egyben arra figyelmeztettek, hogy senki se használja a videót "az iszlám forradalom tiszteletre méltó kulturális ágának gyengítésére". (Via BBC)