Szeretettel köszöntjük az ország utolsó megyéit – amiket épp egy hivatalos kormányzati oldalon találtunk meg

ÉLET
2023 augusztus 04., 13:26

Idén januárban Magyarország akkorát ment előre, nem hátra, mint talán még soha senki: mínusz 78 évet. A közigazgatásunk egyik legértelmetlenebb területi egységét, a megyét azóta ugyebár ismét úgy hívják, mint 1945-ig hívták: vármegyének.

A megyei önkormányzatok azóta vármegyei önkormányzatok, a megyeszékhelyek vármegyeszékhelyek, a megyei autópálya-matricák vármegyei autópálya-matricák, az alsóbb osztályú csapatok is már vármegyei első-másod-harmadosztályokban játszanak. Ínyencek kedvéért idézzük fel: idén januárban, amikor a horvátok a schengeni zónába belépéssel egyidejűleg az eurót vezették be, míg mi a vármegyét, a baranyai közélet egyik világló alakja, Hoppál Péter így büszkélkedett (majd a horvát eurót emlegető kommentelőket euróért síró balos kommenthadseregnek nevezte el).

A nagy vármegyei átállás azonban nem sikerült a magyar államigazgatás minden apró szegletében – még mostanra, több mint hét hónap alatt sem. Nem tudom, hogy havonta hányan használják egyébként a Központi Időpontfoglaló Alkalmazást, és közülük hány embernek tűnt fel, vagy tette szóvá. Ami biztos: én idén először foglaltam itt időpontot (néhány megyével odébb, mint ahol lakom, de csak oda lehetett). És egyből feltűnt, hogy a Miniszterelnökség által fenntartott oldalnak máig sikerült megőriznie az épelméjű megnevezéseket az értelmetlenül archaizálók helyett. Igaz, az is elég nonszensz, hogy helytelenül, nagy M-mel (Fejér megye helyett Fejér Megye stb.), de hát nem jöhet minden össze.

photo_camera Vármegyék helyett Megyék

Egyébként néhány hete még az egyik gyorsforgalmi út mentén lévő barna megyetáblák között is volt olyan, amit nem vármegyésítettek át, remélem, sokáig nem is fogják.

És egy kis érdekesség a végére: bár a hivatalos elnevezés 1945-ig a vármegye volt, valójában addig is felváltva használták a „megye” és a „vármegye” megnevezést. Például a „megye” kifejezést használják ebben az 1876-os, XXXIII. számú törvényben is, amely pedig épp az ország közigazgatási területi beosztásának átfogó átalakítását rögzítette. Szóval lehet, hogy a megyéző (vagyis Megyéző) megoldás valójában egy még nagyobb darutollaskalap-lengetés a múlt előtt, mint a sima átkeresztelés.