Az ELTE-n hat kémiaszakos tanár kezd tanulni ősszel. Az egész országban se sokkal többen

belföld
2023 augusztus 05., 11:07

Bár a kormány ünnepli, hogy a tavalyinál jóval több hallgatót vettek fel a felsőoktatásban pedagógusképzésre – ami igaz is, 7300 után 10 500-at –, a részletek aggasztó képet festenek a közoktatás jövőjéről. Ez a Népszava cikkéből derül ki, amely a pedagógusképzéssel foglalkozó nagyobb tudományegyetemek és egyes szakok adatait ismerteti.

A 10 500-ból csak 1550-en vannak azok, akik osztatlan tanári képzést kezdenek el (ez mindössze 6 százalékkal több a tavalyinál). Ez a terület azért kritikus, mert főleg itt képzik a közismereti tárgyakat, például magyart, történelmet, matematikát vagy természettudományokat, idegen nyelveket oktató tanárokat. Vagyis azokat, akikből a legnagyobb hiány van az országban.

Az ELTE-n a közismereti tárgyak közül az angol-, a magyar- és a töritanárság volt vonzó, a természettudományok már alig: biológiatanárnak 42-en tanulnak majd valamilyen szakpárosításban, matektanárnak 41-en, fizikatanárnak 12-en, kémiatanárnak mindössze 5-en. És ez még mindig pontosan öttel több, mint ahány kémiatanárt a többi tudományegyetemen oktatnak.

Frissítés: Cikkünk megjelenése után olvasóink jelezték, hogy a Népszava által összeállított adatok nem voltak teljes körűek. Az osztatlan, 10 féléves tanári képzésbe kémiatanár-bármi párosításra, nappali tagozatra felvett hallgatók száma a felvi.hu szerint országosan összesen 19, az alábbi bontásban (továbbá vannak levelezősök is, Egerben például hárman kezdenek majd levelezőn kémia-biológia szakos tanárnak tanulni):

Debrecen: ének-zene-kémia 1, kémia-magyar 1, kémia-matematika 1
Eger: kémia-matematika 1
ELTE: biológia-kémia 3, francia-kémia 1, kémia-magyar 1, kémia-matematika 1
Pécs: biológia-kémia 2
Szeged: biológia-kémia 4, francia-kémia 1, kémia-matematika 2

A Debreceni Egyetemen a lap szerint „leginkább csak az angollal párosítva lehet természettudományos tanárnak” tanulni, és erre a szakra 0 fő nyert felvételt, míg Egerben „az angol-kémia senkit nem vonzott”.

A Szegedi Tudományegyetemen nem is hirdettek kémiatanári képzést, Miskolcon nemcsak kémia-, de fizika- és biológiatanári képzés sem indul, míg a Pázmányon semmilyen szakpárosításban nincs természettudományos tanári képzés. Pécsen

„több szakpárosításban indítottak külön fizika- és kémiatanári szakokat, de ezekre még csak nem is jelentkezett senki”

– írja a lap.