Kifulladásig, de tényleg

FILM
2023 augusztus 05., 15:33
  • Egy a Free Solóhoz hasonló extrémsport-dokumentumfilm bemutatja, hogy a szabadtüdős merülés rekorddöntögetései mögött milyen emberi drámák vannak.
  • A The Deepest Breath tényleg olyan, hogy az ember levegőt is nehezen vesz a fuldokló sportolókat látva.

A Netflixen látható film két szabadtüdős merülő, az olasz Alessia Zecchini és az ír Stephen Keenan történetét meséli el, és közben bemutatja az egyik legveszélyesebb sportágat.

A szabadtüdős merülés lényege annyi, hogy egy függőlegesen kifeszített kötél mentén minél mélyebbre kell lemenni, és az előre meghatározott táv aljáról fel kell vinni egy korongot a felszínre. Akinek segítség kell, vagy a felszínen már nincs magánál, annak a merülése eredménytelen. A Vertical Blue versenyen mindenki hatszor próbálkozhat két hét alatt.

Allessia már 14 évesen 52 méterre merült, de épp akkoriban tiltották be a 18 alattiak versenyzését. Az apja támogatta, ő pedig nem adta fel, és 18 évesen már 150 métert úszott víz alatt egy levegővel. A győztes Ilaria Bonin 210-et úszott, de érezhető volt, hogy Alessia meg fogja közelíteni. Később le is győzte, és országos bajnok lett.

Natalja Molcsanova volt a példaképe, aki több mint 40 rekordot állótott be: ő volt az első, aki 101 méterre merült versenyben, és jó ideig meg sem lehetett dönteni a rekordját. 53 évesen, 2015-ben merülés közben tűnt el Spanyolországnál. Amikor meghalt, a búvárok egy percig visszatartották a lélegzetüket.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.