Ódor Lajos: Orbán Viktor pozíciója nem túl kellemes

POLITIKA
2023 augusztus 05., 15:39

Ódor Lajos szlovák miniszterelnök beszélgetett az egyik szlovákiai fesztiválon, ahol Orbán Viktorról és a saját magyarságáról is beszélt, erről írt a felvidéki Napunk.

Ódor Lajos 2023. május 15-én Pozsonyban.
photo_camera Fotó: VLADIMIR SIMICEK/AFP

Ódor szerint Orbán nem maradt teljesen egyedül az EU-s csúcstalálkozókon, beszélgetnek vele, de a nézeteivel jobbára egyedül van. „Amiket ők keresztül akarnak vinni, azokkal vagy egyedül vannak, vagy annyi ország támogatja őket, amennyit egy kezemen meg tudok számolni. A pozíciója tehát nem túl kellemes” – mondta Ódor.

Kommentálta Orbánnak azt a nagy vihart kavart kijelentését is, amikor Szlovákiáról mint elszakított országrészről beszélt. „Folklórként tekintek erre, amit azért mond, hogy üzemi hőfokon tartsa a választóit. Általában ezeket a dolgokat mondja ott, ahova jár. Nem gondolom, hogy extrém súlyosságot kell ennek tulajdonítani, de nálunk választási kampány van, ezért tízszer annyira rezonál minden, mintha tavaly mondták volna. Politikai nyilatkozatként tekintek erre, ami nem túl szerencsés számunkra és a szlovákiai magyar kisebbségre nézve sem. Kinek áll érdekében, hogy a többségiek vagy más nemzetiségek ferde szemmel nézzenek ránk? Ez a hangulat Mečiar vagy Slota idején volt itt, de szerencsére megszabadultunk tőle. Én nem látok problémát a nemzetiségek között Szlovákiában, és kár volna ezeket a témákat újra megnyitni” – mondta Ódor.

Saját magyarságáról azt mondta, sosem titkolta, hogy magyar, járt előadásokat tartani magyarul is, de főleg professzionálisan igyekezett végezni a munkáját, és ha ez valakinek nem tűnik elég magyarnak, annak igaza van, mert ennek semmi köze a nemzetiséghez.