Hangyamérges szendvics, metanolos csoda – meredek receptek egy AI-val kísérletező szupermarket alkalmazásában

ÉLET
2023 augusztus 11., 11:28

Kellemetlen eredményre jutott egy új-zélandi szupermarket, miután olyan applikációval kezdett kísérletezni, amelyik mesterséges intelligencia felhasználásával állított össze étrendeket a vásárlóknak.

A koncepció lényege az lett volna, hogy a vásárlók kreatívan és gazdaságosan használják fel azokat a megmaradt ételeket és alapanyagokat, amik máskülönben kárba vesznének. Új-Zélandon is infláció van, nőnek a megélhetés költségei, minden segítség welcome.

A Pak 'n' Save applikációja arra vállalkozott, hogy összekotyvaszt bármit, amit a konyhában talál az ember, és megpróbál abból valami fogyaszthatót kihozni.

Ez nem nagyon jött össze, bár ebben benne lehetett az, hogy a vásárlók hamar felfedezték az app gyenge pontjait. Üditő gyanánt az alkalmazás például „aromás vízkeveréket” ajánlott a vásárlóknak, de valójában klórgázt hozott létre. A chatbot ettől függetlenül úgy ajánlotta a löttyöt, mint „tökéletes alkoholmentes italt a szomjúság oltására és a felfrissítésüléshez”, nem kitérve a lehetséges mellékhatásokra, például hogy a klórgáz tüdőkárosodást és halált is okozhat.

Az app hamar sláger lett a Twitteren, ahol a userek azzal kezdtek kísérletezni, hogyan tudnak minél nagyobb bolondságot összekotyvasztani a maradékokból. Hangyamérges- és ragasztós szendvics, terpentines francia pirítós, hipós rizskülönlegesség, metanolos csoda - ilyen és ehhez hasonló finomságokat rakott össze az alkalmazás a kreatív konyhai megoldások iránt érdeklődő vásárlóknak.

A cég szóvivője elismerte, hogy még finomhangolni kell az alkalmazáson, de azt is elmondta, hogy szerinte a vásárlók egy jelentéktelen kisebbsége szándékosan használta félre az alkalmazást, hogy viccet harácsoljon abból az interneten.

Jelezték továbbá, hogy az app kifejezetten csak 18 éven felülieknek szól, és az is szerepel a leírásban, hogy nem feltétlenül fogyasztható vagy egészséges az, amit a gép kimatekoz a vásárlóknak. (Guardian)