Nem az a nagy kérdés, mire képes Szoboszlai, hanem hogy mire képes a Liverpool

futball
2023 augusztus 12., 17:14

Érthetően nagy érdeklődés várja Szoboszlai Dominik bemutatkozását a Premier League-ben. A magyar válogatott középpályása július 2-án írta alá szerződését új klubjával, az FC Liverpoollal, vasárnap délután pedig a Chelsea elleni idegenbeli rangadón be is mutatkozhat a világ talán legerősebb bajnokságában.

Rég volt ekkora sztárja a magyar futballnak, pedig az RB Leipzigtől érkező Szoboszlai még mindig alig 22 éves. 70 millió eurót fizetett érte a világ egyik legnagyobb klubja, ami Európa legértékesebb bajnokságában is kiugróan magas összegnek számít. A szeptember 1-én záruló angol átigazolási szezonban eddig négy játékosért fizettek magasabb összeget, egyikük az a Joško Gvardiol, akit szintén a Leipzig adott el, a Manchester Citynek, 90 millió euróért. (A legtöbb pénzt Declan Rice-ért fizették eddig: az Arsenal 116 millió eurót utalt a West Hamnek, de könnyen elképzelhető, hogy lesz ennél is súlyosabb üzlet a transzferidőszak vége előt.) Több pénzt tett le Szobóért a Liverpool mint az argentin világbajnok Alexis Mac Allisterért, és annál is többet, amit a Newcastle fizetett néhány héttel korábban az AC Milannak a világ egyik legjobb registájaként ismert olasz Sandro Tonaliért.

A Liverpool a határidő lejárta előtt alig néhány órával fizette ki Szoboszlai német szerződésében meghatározott kivásárlási árát, ami arra utal, hogy a tényleges piaci értékét ennél is többre becsülhette a klubvezetés. (Ha nem siettek volna kifizetni az összeget, könnyen lehet, hogy versenyezniük kellett volna a játékos játékjogáért a konkurenciával.) A Szoboszlai-üzlet jelentőségét leginkább az mutatja, hogy a többi transzferhez mérten, és főleg a játékos két és fél éves lipcsei teljesítményét látva, a 70 milliós ár nem tűnik túlzottnak.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.