Egyszerűbbé tenné a nem- és a névváltoztatást a német kormány

külföld
2023 augusztus 23., 17:19

A német kormány szerdán elfogadta az önrendelkezési törvény tervezetét, ami alapján könnyebben változtathatnának nevet és nemet azok, akik máshogy határoznák meg magukat.

18 éves kortól a nemi bejegyzés és a keresztnév megváltoztatása az anyakönyvi hivatal szakértői véleménye nélkül is lehetséges lesz. A javaslat alapján 14 évesnél fiatalabbak esetében a törvényes gyámoknak kell kezdeményezniük a változtatást. A 14 év feletti fiatalkorúak maguk is benyújthatják a változtatási kérvényt. Ez azonban csak akkor válik érvényessé, ha a gyámjuk beleegyezett. Ha nem megy bele, a családi bíróság pótolhatja a hozzájárulást. A döntés során a gyermek mindenek felett álló érdekét kell szem előtt tartani.

A szociáldemokraták (SPD), a Zöldek és a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) koalíciójának javaslata szerint az önrendelkezési törvény váltja fel a transzneműek helyzetének szabályozására bevezetett 1981-es törvényt, amit a legtöbb szakértő diszkriminatívnak és elavultnak tart, ugyanis pszichológiai vizsgálathoz és bírósági döntéshez köti a változtatás jogát. Ezt most az önbevallás váltaná fel, amit három hónappal a változtatás előtt kell bejelenteni.

Marco Buschmann szövetségi igazságügyi miniszter a Deutschlandfunknak azt mondta: sokaknak talán furcsának tűnhet, mert nem része a mindennapi életüknek, de a tudományos kutatások alapján régóta ismert, hogy vannak emberek, akik nem azonosulnak a biológiai nemükkel.

  • A tervezet szerint a transzok olyan személyek, akik nem vagy nem csak azzal a nemmel azonosulnak, amit születésükkor kaptak.
  • Az inter azt jelenti, hogy olyan veleszületett fizikai jellemzőkkel rendelkeznek, amik az orvosi normák szerint nem sorolhatók be egyértelműen csak férfi vagy csak női kategóriába.
  • A nem bináris olyan személyek önmegjelölése, akik nem azonosítják magukat sem férfiként, sem nőként.

Buschmann bezsélt arról is, hogy a születési nemüket megváltoztatók eleve egy nehéz, stresszes szakaszon mennek át, sok előítélettel találkoznak, miközben az állam úgy kezeli őket, mintha valami baj lenne velük.

A CDU és a CSU azért bírálta a javaslatot, mert az szerintük a jogi és a biológiai nem teljes szétválasztását írja elő. Ugyanakkor a szóvivőjük, Silvia Breher megjegyezte, hogy nyitottak a transzneműek nevének vagy családi állapotának megváltoztatására vonatkozó eljárás kiigazítására. (Spiegel/MTI)