Franciaország 200 millió eurót költ a felesleges borok megsemmisítésére

külföld
2023 augusztus 25., 18:50

A francia kormány bejelentette, hogy 200 millió eurót különít el a felesleges borkészletek megsemmisítésére, segítve ezzel a bajba jutott termelőket, írja a Guardian.

photo_camera Illusztráció: J-B Nadeu/Only France

Franciaország jelentős bortermelő régiói - többek között - a fogyasztási szokások megváltozása, a megélhetési válság, a koronavírus-járvány és az orosz-ukrán háború hatásai miatt nehézségekkel küzdenek. A bor iránti kereslet csökkenése túltermeléshez, az árak eséséhez és jelentős pénzügyi nehézségekhez vezetett, különösen a bordeaux-i régióban. A helyi gazdák szövetsége szerint minden harmadik borász gondban van.

A francia kormány 200 millió euróra növelte a borok megsemmisítésére szánt 160 millió eurós kezdeti uniós alapot, közölte pénteken Marc Fesneau mezőgazdasági miniszter újságírókkal. A támogatás célja, hogy megállítsák az árak esését és az is, hogy a borászok új bevételi forrásokat találjanak. A megsemmisített borból kinyert alkoholt a termelők például eladhatják, azt fertőtlenítőszerekben, tisztítószerekben és parfümökben fel lehet használni. A miniszter ugyanakkor azt is mondta, hogy az ágazatnak előre kell tekintetnie, gondolnia kell a fogyasztói szokások változására és alkalmazkodnia kell azokhoz.

Júniusban a mezőgazdasági minisztérium 57 millió eurós támogatást jelentett be a bordeaux-i régió mintegy 9500 hektárnyi szőlőültetvényének kivágására. Ezen kívül további állami források is rendelkezésre állnak, hogy a szőlőtermelőket más növények, például olajbogyó termesztésére ösztönözzék.