Gyilkos robbanások egy üzemanyagtöltő állomáson Romániában, legalább egy ember meghalt, rengeteg a sérült

külföld
2023 augusztus 27., 05:32

Legalább egy ember életét vesztette és csaknem ötvenen megsérültek Romániában, amikor szombat este a fővárostól 25 kilométernyire lévő Crevedián felrobbantak egy autógáz-töltőállomáson az üzemanyagtartályok, írja az MTI.

photo_camera Fotó: DANIEL MIHAILESCU/AFP

Marcel Ciolacu miniszterelnök bejelentette, Románia nemzetközi segítségre szorul a súlyos égési sérültek megfelelő ellátása érdekében, ezért aktiválta az EU polgári védelmi mechanizmusát. A baleset két súlyos sérültjét még az éjszaka folyamán átszállítják a brüsszeli katonai kórházba.

Az első robbanásban a hatóságok közlése szerint egy ember meghalt, heten súlyos, négyen életveszélyes égési sérülést szenvedtek. A lángok átterjedtek a tartályokról egy lakóházra, a DN1A jelzésű főutat lezárták és megkezdődött a környék kitelepítése.

Közel két órával később újabb robbanás történt. Ekkor már a tűzoltóság dolgozott a lángok megfékezésén. Raed Arafat katasztrófavédelmi államtitkár szerint a második robbanásban 26 tűzoltó is megsérült. „A terület még mindig veszélyes, fennáll a veszély, hogy egy másik tartálykocsinál újabb robbanás történik” – mondta.

photo_camera Fotó: DANIEL MIHAILESCU/AFP

Az egészségügyi tárca összesítése szerint 46 ember szenvedett égési sérüléseket. Őket három bukaresti sürgősségi kórházba szállították. Nyolc válságos állapotban lévő sérült lélegeztetőgépre került.

„Vizsgálatot kell indítani, hogy kiderüljön, megszegtek-e szabályokat. Arra kérem a hatóságokat, hogy sürgősen tegyenek intézkedéseket a sérültek érdekében, hogy ilyen tragédiák ne ismétlődhessenek meg” – írta Facebookon Klaus Iohannis román elnök, akit „mélységesen elszomorítanak” a történtek.

A hatóságok véradásra kérték a lakosságot. Médiajelentések szerint a Crevedián keletkezett tűz sűrű, fekete füstfelhőjét Bukarest felé fújta a szél, a környezetvédelmi ügynökség szakemberei azonban közölték: a légszennyezési mérőállomások adatai szerint nem növekedett a veszélyes anyagok koncentrációja. (via MTI, BBC)