Pitiáner luxusóraügy miatt kerülhet börtönbe Bolsonaro

külföld
2023 szeptember 02., 11:50

Luxusórákkal, hamis oltási adatokkal, egy négycsillagos tábornokkal, egy számítógépes hackerrel és egy elfuserált katonai puccsal kapcsolatos bűnügyi nyomozások és botrányok vezethetnek oda, hogy letartóztassák Jair Bolsonarót, Brazília korábbi elnökét.

Csütörtökön Bolsonarót és hét közeli munkatársát – köztük feleségét és korábbi jobbkezét – kihallgatta a brazil szövetségi rendőrség sikkasztás és pénzmosás gyanúja miatt. A nyomozók szerint külföldi kormányoktól származó drága ajándékokat csempésztek ki az országból az elnöki repülőgépen, majd az Egyesült Államokban adták el azokat. Ez volt Bolsonaro ötödik kihallgatása azóta, hogy januári választási veresége után átadta a hatalmat Lula da Silvának.

Nyolc hónappal a hatalomból való távozása után a barátai és ellenségei egyaránt egyre inkább meg vannak győződve arról, hogy csak idő kérdése, mikor veszik őrizetbe Bolsonarót.

„Az emberek már megvették a sört és a pezsgőt az ünnepléshez” – viccelődött Celso Rocha de Barros baloldali író, aki azok közé tartozik, akik drukkolnak, hogy a letartóztatás megtörténjen. Az exelnök családja is letartóztatásra számíthat. Fia, Carlos Bolsonaro legalábbis erre tett utalásokat a közösségi médiában.

A letartóztatás ironikus fordulatot jelentene Bolsonaro életében. Évtizedeken át a törvény és a rend becsületes őreként tetszelgett annak ellenére, hogy régóta spekuláltak családja maffiakapcsolatairól. Ha valóban börtönbe kerül, az azért is lenne nagy fordulat, mert korábban sosem mutatott szimpátiát a fogvatartottak iránt. „Miért kellene jó életet adni ezeknek a mocskoknak? Egyszerűen csak ki kellene őket baszni. Én így gondolom” – szónokolt egyszer.

A bűnözőknek „az utcán kell elpusztulniuk, mint a csótányoknak” – jelentette ki a volt elnök 2019-ben, egy olyan kormány első évében, amelyről azt állította, hogy korrupciómentes.

Bolsonaro szabadságára a legközvetlenebb fenyegetést a brazil újságokban „O Caso das Joias” néven emlegetett botrány jelenti, amit „ékszerügyként” lehet fordítani.

Az ékszerügy először márciusban került a címlapokra, három hónappal Bolsonaro távozása után, amikor egy konzervatív újság nyilvánosságra hozta, 2021-ben a vámosok lefoglaltak egy 3 millió eurós gyémánt fülbevalót, amelyet egy tisztviselő megpróbált vámbevallás nélkül behozni az országba. Bolsonaro munkatársai sikertelenül próbálták visszaszerezni a fülbevalót, amelyről kiderült, a first lady, Michelle Bolsonaro kapta ajándékba Szaúd-Arábiából.

Az ezt követő vizsgálatok arra engedtek következtetni, hogy Bolsonaro korábbi segédtisztje és jobbkeze, Mauro Cid alezredes – akit májusban tartóztattak le egy hamis covidbizonyítványokkal kapcsolatos külön vizsgálat keretében – segített a külföldi hatalmaktól származó drága elnöki ajándékok eladásában.

Szintén a szaúdiaktól kapott Rolex és egy bahreini Patek Philippe – ezek is az eladott cuccok között vannak. Utóbbiról azt is tudni, hogy Cid alezredes 68 000 dollárért adta el egy pennsylvaniai bevásárlóközpontban. A bevétel Cid apja, Mauro César Lourena Cid tábornok amerikai bankszámlájára került, aki az 1970-es években együtt szolgált a hadseregben Bolsonaróval. A rendőrség gyanúja szerint a pénzt Bolsonaróhoz irányították vissza. Az exelnök természetesen tagadja, hogy bűncselekményt követett volna el.

(Guardian)