Szinte tökéletes embriómodellt építettek petesejt vagy sperma felhasználása nélkül

TUDOMÁNY
2023 szeptember 06., 17:57

Izraeli tudósoknak őssejtek segítségével sikerült élethű emberi embriómodellt építeniük a Weizmann Institue laboratóriumában. Az “építés” itt annyiban feltétlenül idézőjelben értendő, hogy a tudósok valójában csak a modellt alkotó sejteket hozták létre, hogy azok a következő fázisban maguktól, emberi beavatkozás nélkül legózzanak össze magukból valamit, ami úgy néz ki, mint egy 14 napos valódi embrió.

A kísérlet kiindulópontja az volt, hogy az emberi embriókkal történő kísérletezést sok helyen korlátozzák vagy tiltják, miközben rengeteg praktikus információnk hiányzik az emberi fejlődés, a sejtosztódás első két hetéről. Az embriókra hasonlító, de azokkal nem azonos modellek azonban etikus lehetőséget adnak a kísérletezésre.

A Weizmann kutatói első lépésben fogták az őssejteket és vegyi anyagok segítségével rávették őket, hogy négyféle, az embriókban megtalálható sejíttípussá alakuljanak át. Az egyik fajta sejtből maga az embrió alakul ki természetes körülmények között, a másikból a méhlepény, a harmadikból a szikzacskó, a negyedikből több más mellett az embrió vére.

A négy típusból összesen 120, megfelelő mennyiségben összekevert sejtet számukra ideális közegben összezártak, majd magukra hagyták őket a kémcsőben. Az eredmény: minden századik ilyen sejtadag spontán olyan struktúrává rendeződött, ami - bár nem valódi embrió - de igen hasonlít arra. A folyamatosan fejlődő modelleket addig hagyták nőni, amíg el nem érték egy 14 napos valós emberi embrió szerkezeti fejlettségét. Azért eddig a fázisig folytatták a kísérletet, mert sok országban ez a legális határ az embriókkal való kísérletezéshez.

A modellekeben kialakult minden olyan elem, ami az ilyen korú embriókban is megvan.

Ha sikerül megbízható embermodelleket építeni, a tudósok azt várják tőlük, hogy segítenek megérteni az emberi szervek kialakulását vagy például az öröklött genetikai betegségeket. De ezek segítségével talán sikerül sokat csökkenteni a mesterséges megtermékenyítás hibaszázalékán is.

Izgalmas etikai kérdés, hogy hagyják-e fejlődni a modelleket a 14 napos koron túl is a későbbiekben. Ez a legtöbb országban nem lenne illegális, mivel a modellek sem jogi sem orvosi értelemben nem számítanak emberi embriónak.

(via BBC)