Zelenszkij beleállt, hogy Putyin ölette meg Prigozsint

háború
2023 szeptember 08., 17:13
Zelenszkij egy pénteki konferencián
photo_camera Zelenszkij egy pénteki konferencián Fotó: HANDOUT/AFP

Volodimir Zelenszkij pénteken kijelentette, hogy Vlagyimir Putyin orosz államfő áll az orosz vezetés ellen fellázadt Wagner zsoldoshadsereget alapító Jevgenyij Prigozsin halála mögött. Az ukrán elnök egy kijevi konferencián beszélt erről kérdésre válaszolva, konkrét bizonyítékok említése nélkül.

„A tény, hogy (Putyin) megölette Prigozsint - legalábbis mindnyájan ezzel az információval rendelkezünk, és semmi mással - arról árulkodik, hogy (Putyin) racionálisan gondolkodik, de arról is, hogy gyenge.”

Prigozsin a múlt hónapban egy mindmáig feltáratlan repülőgép-szerencsétlenségben halt meg a Wagner legmagasabb rangú vezetőivel együtt.

A Kreml korábban azt közölte: a szerencsétlenség valamennyi lehetséges okát kivizsgálják, beleértve a szándékos okozást is. Az elnöki hivatal mindazonáltal „teljes hazugságnak” nevezte azt az állítást, hogy Vlagyimir Putyin adott volna utasítást arra, hogy gyilkolják meg Prigozsint és az embereit. Putyin számos ellenfele hunyt el gyanús körülmények között. (Reuters, MTI)