Olvasható aláírás helyett legközelebb küldjön csak egy like-ot!

külföld
2023 szeptember 09., 06:52

A WhatsAppon küldött like emoji egyenértékű a hivatalos aláírással, mondta ki egy orosz bíróság. Történt ugyanis, hogy Sziranus Arutyunyan vállalkozó 2022 márciusában adásvételi szerződést kötött Rogyion Rudenko vállalkozóval egy retró furgon formájú mobil kereskedelmi kioszk megvásárlásáról. A furgon 685 ezer rubelbe került, a vevő 479 ezer rubel előleget fizetett, a fennmaradó összeget akkor kellett volna leperkálnia, amikor a kioszk már szállításra készen állt.

photo_camera Fotó: JAAP ARRIENS/NurPhoto via AFP

A szerződés kimondta, a felek elismerik minden olyan dokumentum jogi érvényességét, aminek szövegét e-mailben vagy más kommunikációs csatornákon, többek között WhatsAppon keresztül kapták meg.

A kioszkot nem szállították le időben, ezért Arutyunyan visszakövetelte az előleget. Rudenko azonban azt állította, hogy a felek között nem volt kiegészítő megállapodás a kioszk színeiről – pedig az eredeti szerződésben írták, hogy kell ilyet kötniük –, ami miatt nem tudta időben befejezni a munkát. A bíróságnak azonban benyújtották a WhatsApp-üzenetváltást, amiből kiderült, hogy a felek megbeszélték a kioszk színét és méretét. Konkrétan 2022. április 6-án Rudenko azt írta: „Oké, sárga csík fehér alapon”, és válaszul egy like emojit kapott Harutyunyan képviselőjétől, aki meghatalmazottként járt el.

„Ez a jel az általánosan elfogadott és elterjedt értelmezésben azt jelenti, hogy »jó«. A későbbi levelezésben Rudenko nem pontosította a válasz jelentését, amiből az következik, hogy a választ a másik férfi olyan megállapodásnak tekintette, ami nem igényel további magyarázatot. A levelezésből az sem következik, hogy Rudenkónak a szerződésből eredő kötelezettségei teljesítéséhez további információkra lett volna szüksége, a vonatkozó érvek csak az ügy tárgyalásakor hangzottak el” – áll a bíróság ítéletében.

A nemzetközi jogi gyakorlatban is előfordultak hasonló esetek, a kanadai Saskatchewanban is úgy döntött a bíróság, hogy az emoji egy aláírás jogi megfelelője lehet. (Meduza)