Magyarországon évente több mint kétszer annyi tinilány szül, mint az Európai Unióban

belföld
2023 szeptember 11., 06:18

Továbbra is lesújtók itthon a tinédzserkori gyermekszülés statisztikái, ezer tinédzser lány közül évente körülbelül tizenhétnek születik gyermeke, miközben az uniós átlag hét körüli, mondta a Népszavának Husz Ildikó demográfus, szociológus a Társadalomtudományi Intézet főmunkatársa és a Budapesti Corvinus Egyetem oktatója.

photo_camera Fotó: LOIC VENANCE/AFP

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2022-ben a 15-19 éves korúak körében 16,7 ezrelék (1,67 százalék) volt a szülők aránya. Ez a lap szerint a rendszerváltás utáni időszakhoz képest már kifejezetten jónak számít, hiszen az évek alatt felére esett vissza a tinédzserkori szülések száma. Azonban pár nyugati országban 2-4 ezrelék ez a ráta, az uniós átlag pedig 7 ezrelék.

„Egyértelműen az alacsonyabb társadalmi státuszhoz kötődik a korai gyermekvállalás, főként az alacsony iskolai végzettségű, falvakban élő, rossz anyagi helyzetben lévők nőkről, lányokról van szó” – mondta Husz, hozzátéve, hogy ez azonban nem romakérdés, a fiatalon szülő anyák 29 százaléka vallotta magát romának.

Fontos adat, hogy a fiatalkorú anyák döntő hányada (65 százaléka) leszakadó térségekben, 84 százalékuk 20 ezer főnél kisebb településeken él. Husz szerint nem csak arról van szó, hogy a ezekben a térségekben kevésbé hozzáférhetőek a fogamzásgátló módszerek és a szexuális edukáció, a fiatal anyák nagy része szándékoltan vállal gyereket Magyarországon.

Nem csupán a számok miatt vagyunk lemaradásban, a korai gyermekvállalás sok országban közel sincs olyan negatív hatással az anya és az apa életére, mint itthon, mondta Husz. A korai iskolaelhagyás és a korai gyermekvállalás szorosan összefügg, a szülést követően a legtöbb fiatalkorú anyának legfeljebb 8 általános végzettsége van, ez pedig a későbbiekben befolyásolja a munkaerőpiaci helyzetét is.