Novak Djokovic nyerte a US Opent, megvan a 24. Grand Slam-győzelme

sport
2023 szeptember 11., 04:22

A világranglista második helyén lévő Novak Djokovic három szettben (6:3, 7:6, 6:3), 3 óra 16 perc alatt győzte le az orosz Danyiil Medvegyevet az amerikai nyílt teniszbajnokság férfi döntőjében, megszerezve ezzel 24. Grand Slam-győzelmét. Ezzel tovább javítja saját rekordját a férfiak között, egyben utolérte az abszolút csúcstartó ausztrál Margaret Courtot, aki 1977-ben 24 GS-trófeával vonult vissza.

photo_camera Fotó: LEV RADIN/Anadolu Agency via AFP

A harmadikként rangsorolt Medvegyev harmadszor jutott a fináléba a US Openen. 2021-ben egy szenzációs mérkőzésen megverte a döntőben Djokovicot, akinek akkor emiatt nem sikerült egy naptári évben megnyernie mind a négy nagy versenyt.

A mérkőzés elején Djokovic 2:0-nál brékelt, majd fogadóként 5:2-nél elszalasztott két játszmalabdát, de aztán kiszerválta a szettet. A folytatásban is maradtak a hosszú alapvonalcsaták, amiket a fülledt idő miatt - az Arthur Ashe Stadion tetejét becsukták a lehetséges eső miatt - időnként mindketten próbáltak lerövidíteni. A sokadik 30 ütés feletti labdamenet után a szerb kimerülten elterült a földön, majd 3:4-nél egy 12 perces gémben hozta az adogatását, 5:6-nál pedig szettlabdát hárított. A rövidítést ismét a szerb bírta jobban, a második szettet 1 óra 45 perc alatt nyerte meg.

photo_camera Fotó: MATTHEW STOCKMAN/Getty Images via AFP

A harmadik játszma előtt Medvegyeg ápolást kért a vállára, majd 1:2-nél elvesztette a szerváját, de rögtön visszabrékelt. Csakhogy a meccs előrehaladtával egyre jobban fáradni látszott, és 2:3-nál ismét elbukta az adogatását. Djokovic innentől már nem engedte ki a kezéből a mérkőzést.

A szerb teniszező a 36. Grand Slam-döntőjét játszotta, ebből 24-et meg is nyert. Idén is ott volt a négy nagy verseny döntőjében, csak Wimbledonban kapott ki, akkor Carlos Alcaraz verte öt szettben. Az pedig már mérkőzés előtt biztos volt, hogy hétfőtől újra Djokovic lesz a világelső. (MTI)