24.hu: Több mint ötmilliárd forint áramlott titokzatos támogatásokból a Megafonhoz

propaganda
2023 szeptember 20., 06:14

A civil szervezetek bíróságon leadott éves beszámolóit és cégbeszámolókat nézett át a 24.hu. Ezekből az adatokból kiderül, hogy óriási összegek vándoroltak fideszes propagandistákhoz kideríthetetlen forrásokból. A lap a CÖF, a Megafon, az Aktuális Média, illetve a Budapest Beszél adatait nézte meg közelebbről, ám ennél kisebb, kevésbé ismert propagandakiadványok is kaphattak kétes forrásból támogatást. Mint írják, „a főleg a Civil Összefogás Fórum (CÖF), illetve a Megafon körül gyülekező csapatnak óriási a hatása. Úgy alakíthatják a közbeszédet, lephetik el a plakátra rakott üzeneteikkel a köztereket és a Facebook hírfolyamát, befolyásolhatják a választások kimenetelét, hogy a hozzájuk érkező milliárdok háttere rejtve marad”.

A legnagyobb összegek a 2020-ban gründolt Megafonnál tűnnek fel.

  • 2022-ben 2,76 milliárd forint érkezett a Megafonhoz,
  • 2021-ben 2,34 milliárd,
  • 2020-ban pedig 250 millió forint.

Ezeknek a támogatásként feltüntetett pénzeknek a forrásáról semmit sem tudni, a Megafon nem válaszolt a 24.hu kérdéseire.

A CÖF esetében lehet fogalmunk arról, honnan jönnek pénzek. Ezek a bevételek három forrásból származtak eddig:

  • rejtett, de főleg magánszemélyektől érkező adományokból,
  • állami cégektől (például az MVM-től és a Szerencsejáték Zrt.-től),
  • illetve a Fidesz alapítványától, a kötcsei találkozót is szervező Polgári Magyarországért Alapítványtól (SZPMA).

Ezekből is a legnagyobb arányban a magánadományok vannak, illetve kisebb részben az olyan támogatások, amelyek „feladója” nincs megjelölve.

A cikk megvizsgálta még a Filep Dávidhoz köthető Aktuális Médiát, illetve a Budapest Beszél című oldal adatait. Ha mindent összeadunk, 8 milliárd 273 millió forintot kapunk.Megjegyzik, hogy eközben az ellenzéki pártok kampányfinanszírozása kapcsán ennek az összegnek kevesebb mint felét, 3-3,5 milliárd forintot keres az Állami Számvevőszék. A végösszeg pedig még ennél is nagyobb lehet. Egy átfogó kutatás ugyanis 2021-ben több mint 300 olyan kisebb-nagyobb, országos vagy lokális Facebook-oldalt azonosított, amely a Fidesz politikai üzeneteit szórja, vagy az ellenzéket hitelteleníti.