Az MNB visszavonta egy korábban Fidesz-közelinek számító üzletemberhez kötődő faktorcég engedélyét

gazdaság
2023 szeptember 20., 08:29

Az MNB visszavonta a Global Faktor Zrt. hitel-és pénzkölcsön nyújtására vonatkozó tevékenységi engedélyét és elrendelte végelszámolását – közölte szerdán a jegybank. A döntést többek között azzal indokolták, hogy „a pénzügyi vállalkozás – az MNB többszöri felhívása ellenére – immár több mint két éve folyamatosan nem vagy késve tesz eleget adatszolgáltatási kötelezettségének és figyelmen kívül hagyta a korábbi felügyeleti felhívásokban, határozatokban foglalt felügyeleti előírásokat, kötelezéseket.” Az MNB a szerdán közzétett határozatával végelszámolóként a jogszabályi előírásnak megfelelően a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló NKft-t jelölték ki.

Az MNB közleménye szerint a faktorcég késedelmesen küldte meg a jegybanknak a 2021-re vonatkozó pénzmosási, illetve auditált éves jelentését, több negyedéves adatszolgáltatását ugyancsak a jogszabályban előírt adatszolgáltatási határidőn túl teljesítette. Emellett az idei első két negyedévre, valamint a 2022-re vonatkozó auditált jelentési kötelezettségének nem tett eleget. „A Global Faktor Zrt. működésére vonatkozó tartós, immár évek óta fennálló folyamatos adathiány egyrészt jelentős működési kockázatot hordozott magában, másrészt akadályozta az MNB felügyelési tevékenységének ellátását” – írta az MNB.

Arra is kitérnek, hogy a cég számos alkalommal nem teljesítette a jegybank korábbi határozataiban foglalt felügyeleti kötelezéseket, előírásokat. „Mindezek alapján az MNB megállapította, hogy a pénzügyi vállalkozás érdemben nem működik együtt, nem jogkövető, illetve nem tanúsít az üzletileg megbízható (prudens) működéshez szükséges, a szabályozott piacokon működő pénzügyi intézménytől elvárható észszerű és a szakma szabályai szerint egyaránt elvárható magatartást és gondosságot” – olvasható a közleményben.

A Global Faktor Zrt. neve elsősorban a távhősöknek és a még az első Orbán-kormány idején tündöklő energetikai befektető (aka „távhőmágnás”), az akkoriban Nyerges Zsolt és Simicska Lajos köreihez tartozónak mondott Pomázi Csaba ügyeit követőknek lehet ismerős (Pomáziról itt írt az Átlátszó négy éve). A cég főként távhőszolgáltatók követelésbehajtásával foglalkozott, a több városban, így Szegeden, Szolnokon, Dunaújvárosban távhő-, illetve gázpiaccal is foglalkozó Pomázi Csabáék alapították, a vezetőségében ült Pomázi Anna, Neszmélyi Loránd, a dunaújvárosi közműcég, DVCSH ügyvezetője (ezt a helyi önkormányzat egy 2021-es posztja is megemlíti), valamint az a Csabai Imre és Neumann Péter, akiket eximbankos hitellel megépült büki hotel miatt említett meg szintén az Átlátszó, még 2017-ben.