Az utolsó pillanatban félrerántották a kormányt: mégsem áll le az amerikai kormány működése

külföld
2023 október 01., 05:28

A konzervatív többségű amerikai képviselőház és a demokrata vezetésű szenátus az utolsó pillanatban kötött rövid távú finanszírozási megállapodással elkerülte, hogy leálljon az amerikai állam működése, írja a BBC.

A szenátus által megszavazott törvény szerint november 17-ig biztosított a kormány finanszírozása, de nincs benne új segély Ukrajnának. Joe Biden elnök a határidő lejárta előtt nem sokkal már alá is írta a törvényt.

Az elmúlt évtizedben ez már a negyedik leállás lett volna. Az ilyen leállás a légi közlekedéstől kezdve a nemzeti parkokon át a házassági engedélyekig mindent jelentősen befolyásol. A legtöbb kormányzati alkalmazott munkaviszonyát például fizetés nélkül akár egy évre felfüggeszthetik.

Mindez az amerikai képviselőházban lezajlott kemény jobboldali lázadás következménye. A republikánusok szűk többséggel irányítják a képviselőházat, míg a demokraták egyetlen mandátumos többséggel rendelkeznek a szenátusban.

Naplemente a Kongresszusnak helyt adó Capitoliumból
photo_camera Naplemente szombaton a Kongresszusnak helyt adó Capitoliumból nézve Fotó: Allsion Bailey/NurPhoto via AFP

A kormányszervek működésének fenntartását célzó kiadási törvényjavaslatokhoz mindkét párt egyetértése szükséges ahhoz, hogy mindkét kamarán keresztül eljussanak Joe Biden elnök asztalára. A jobboldali törvényhozók egy lázadó frakciója azonban a Kongresszus alsóházában, a képviselőházban a kiadások jelentős csökkentését követelve leállította a tárgyalásokat, többek között azt követelve, hogy az USA ne támogassa tovább az ukrajnai háborút.

A keményvonalasok Donald Trump korábbi elnöktől is támogatást kaptak