A republikánus szenátorok többsége ellenezte, hogy folytassák a vádeljárást Trump ellen

A republikánus szenátorok többsége ellenzi, hogy folytassák Donald Trump ellen az impeachmentet, vagyis az alkotmányos vádeljárást. A keddi szavazás során 50 republikánus szenátor közül 45-en szavaztak arra, hogy alkotmányellenes a felelősségre vonási eljárás, vagyis még azelőtt fejezzék be a tárgyalást, mielőtt elkezdődne. Mindössze öten gondolták csak úgy, hogy érdemes figyelembe venni a bizonyítékokat: Mitt Romney, Lisa Murkowski, Susan Collins, Ben Sasse és Pat Toomey.

A szenátusban összesen 17 republikánusnak kellene támogatnia Trump elítélését, a demokratáknak egész egyszerűen nincs meg ehhez a többségük.

Az egyik szenátor, Shelley Moore Capito, aki azt szavazta meg, hogy vessék el a keresetet, azt a magyarázatot adta, hogy az impeachment lényege az, hogy az adott embert eltávolíthassák a hivatalából, de Trump már nem elnök, és nincs hivatalban.

Az impeachent-eljárás olyan, mint egy bírósági tárgyalásra, csak itt a képviselőház emel vádat, a trágyalást pedig a szenátus folytatja le, illetve dönt arról, hogy megalapozott-e a vád, felelősségre kell-e vonni az elnököt. Donald Trump ellen lázadás szítása miatt emeltek vádat, mivel beszéde után hívei lerohanták a Capitoliumot.

Ha végül mégis elítélnék a volt elnököt, egyrészt elveszítheti a neki járó juttatásokat, másrészt pedig soha nem indulhatna újra elnökválasztáson.

(BBC)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.