Hiába akarja, nem tudja bezárni oroszországi üzleteit a Burger King

külföld
2023 október 03., 05:21

A Burger King, hasonlóan más nyugati cégekhez, a tavaly februárban kitört orosz-ukrán háború utáni napokban közölte: megkezdte a kivonulást Oroszországból. Mindez másfél éve történt, a 800 oroszországi Burger King azóta is nyitva van, mintha mi sem történt volna.

A kanadai-amerikai Restaurant Brands International (RBI) a Burger King oroszországi üzletágának csupán 15 százalékát birtokolja, másik három helyi üzleti partnere miatt viszont kötve van a keze, a fő oroszországi üzemeltető, Alexander Kobolov nem járult hozzá a bezáráshoz. Az RBI azt állítja, már több mint egy éve meg akar szabadulni a részesedésétől, de a jelenlegi helyzetben erre nincs vevő.

A céget közben azzal vádolják, hogy fenntartja Putyin rendszerét.

Burger King Moszkvában - mintha mi sem történt volna
photo_camera Burger King Moszkvában - mintha mi sem történt volna Fotó: SEFA KARACAN/Anadolu Agency via AFP

Az ügyről megkérdezték Steven Tiant, a Yale Egyetem kutatóját, aki szerint a franchise-szerződések valójában ürügyet jelentenek, több más cégnél, így a Starbucksnál, a McDonald'snál vagy a KFC-nél ez nem okozott gondot. Az RBI szerinte csak az időt húzza, lenne megoldás a márka elvitelére, ha az RBI a helyi üzletembereknek kedvező vételárért eladná a tulajdonrészét.

(BBC)