Még mindig nincs vége a válságnak: az augusztus újabb nagy visszaesést hozott a boltokban

gazdaság
2023 október 04., 08:45

Idén augusztusban 7,1 százalékkal kisebb volt a kiskereskedelmi forgalom, mint egy évvel korábban, közölte a KSH szerdán. Ez enyhén javuló tendencia, hiszen júliusban még 7,6 százalékos volt az éves visszaesés.

Igazán aggasztó viszont, hogy havi összevetésben 0,5 százalékos csökkenést látni a kiskereskedelmi forgalomban. Ennél május óta nem volt rosszabb adat: akkor 0,8 százalékos volt az előző hónaphoz képest a csökkenés, amit egy 0,7 százalékos júniusi emelkedés, majd egy 0,2 százalékos júliusi visszaesés követett, mint az ábrán is látható.

link Forrás

A KSH adatközlése szerint éves szinten az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 4, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 5,2, az üzemanyag-kiskereskedelemben 18,1 százalékkal kisebb lett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. Az élelmiszer-kiskereskedelem háromnegyedét kitevő élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 4,2 százalékkal, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké csak 3,4 százalékkal mérséklődött.

link Forrás

Az első nyolc hónap összesítve 9,6 százalékos csökkenést hozott.

Az augusztusi kiskereskedelmi forgalom folyó áron 1594 milliárd forint volt, ami nagyon csekély, 24 milliárd forintos, azaz 1,5 százalékos növekedés júliushoz képest. Látható, hogy a tavalyival szemben idén a folyóáras kiskereskedelmi forgalom is szinte stagnál – miközben augusztusban az árakra, így a kereskedelmi bevételekre már hatással volt az árstopok eltörlése és a kötelező akciózás kiszélesítése is.

link Forrás


Kiemelt videóink