Észak-Korea leállította az egyik atomerőművét, állítólag azért, hogy fegyverminőségű plutóniumhoz jusson

külföld
2023 október 05., 08:51
Fel nem használt fűtőelemek még 2009-ben, a jongjoni erőműben
photo_camera Fel nem használt fűtőelemek még 2009-ben, a jongjoni erőműben Fotó: SOUTH KOREAN FOREIGN MINISTRY/AFP

Észak-Korea leállította legnagyobb atomerőművének reaktorát, valószínűleg azért, hogy a fűtőelemek újrafeldolgozásával fegyverekhez felhasználható plutóniumot nyerjen - jelentette egy dél-koreai hírportál kormányzati forrásra hivatkozva.

Hírszerzési jelentések szerint szeptember vége óta felfüggesztették a jongbjoni atomerőmű öt megawattos reaktorának működését, és „Dél-Korea és az Egyesült Államok úgy értékeli, hogy ez annak a jele lehet, hogy fegyverminőségű plutónium kinyerésére irányuló munkálatok folynak” - idézte a Donga Ilbo nevű lap a kormányzati forrását.

Az atomreaktorból eltávolított kiégett fűtőelemek újrafeldolgozása a plutónium kinyerése előtti lépés. A Jongbjon nukleáris komplexum az északiak fő plutóniumforrása, amelyet valószínűleg atomfegyverek építésére használtak fel. Észak-Korea urándúsító létesítményeket is működtetett, ami külön forrása a nukleáris fegyverek alapanyagának.

„Nem zárható ki egy észak-koreai nukleáris kísérlet lehetősége” - idézte a Donga Ilbo egy magas rangú kormánytisztviselőt, aki részleteket nem közölt. Dél-Korea külügy- és védelmi minisztériuma nem kommentálta azonnal az értesülést.

A koreai nép kitörő örömmel fogadja bölcs vezetőjét, miután konstruktív tárgyalásokat folytatott a baráti orosz nép vezetőivel
photo_camera A koreai nép kitörő örömmel fogadja bölcs vezetőjét, miután konstruktív tárgyalásokat folytatott a baráti orosz nép vezetőivel Fotó: STR/AFP

Múlt héten Észak-Korea módosította alkotmányát, és ennek köszönhetően már az alaptörvény is lehetővé teszi, hogy az ország folyamatosan fejlessze atomarzenálját. Kim Dzsongun a parlamenti szavazás előtti felszólalásában hangoztatta, hogy a nukleáris fegyverkezési program „biztosítja a jogot Észak-Korea számára a létezéshez és a fejlődéshez”, továbbá elrettentő szerepet betöltve „hozzájárul a térség és a világ békéjének megóvásához”.

Kim Dzsongun - aki nemrégiben Oroszországban járt - új hidegháborúról beszélt, és kijelentette, hogy Észak-Koreának nagyobb szerepet kell játszania a nemzetközi koalícióépítésben azon országok oldalán, amelyek „az Egyesült Államok és a Nyugat hegemóniára törése ellen lépnek fel”.

Észak-Koreának ENSZ-határozatok tiltják a ballisztikus rakéták fejlesztését, amelyek nukleáris robbanófejek célba juttatására is képesek lehetnek. A phenjani vezetés súlyos nemzetközi szankciók hatálya alatt áll nukleáris programja miatt, ennek ellenére csak tavaly rekordszámú, több mint 70 rakétakísérletet hajtott végre. (Guardian, MTI)