A háború ötödik napja: Gázában nincs áram, egységkormány alakul Izraelben

2023 október 11., 19:01

Betiltották Bécsben az estére meghirdetett palesztinpárti szimpátiatüntetést

Nem engedélyezték az osztrák hatóságok az estére Bécs belvárosában meghirdetett palesztinpárti szimpátiatüntetést. A megmozdulást mindössze néhány órával annak kezdete előtt tiltották be.

Gerhard Pürstl rendőrfőkapitány a sajtótájékoztatóján azt mondta, a tiltás a közbiztonság fenntartása szempontjából „megengedett és ajánlott”, azért kellett így cselekedni, nehogy „áthozzák az erőszakos közel-keleti konfliktust Bécs utcáira”. Pürstl a legfrissebb hírszerzési értesülésekre hivatkozva azt mondta, az eredetileg „Virrasztás szolidaritásból Palesztinával” néven meghirdetett megmozdulás Izrael elleni „egyértelmű erőszakcselekményekre való felhívásokba” torkollhatott volna.

A rendezvény előtt az interneten közzétett felhívásokban a radikális iszlamista Hamász által használt jelszavakat használtak, amik „szabad Palesztina” mellett Izrael állam teljes megsemmisítését propagálják. A tüntetés szervezője nem határolódott el ezektől, így a hatóságok úgy döntöttek, nem engedélyezik a demonstrációt – közölte Pürstl, aki szerint korábban 200-250 tüntetőre számítottak, köztük erőszakos ideológiákat követő Hamász-szimpatizánsokra is.

A palesztinpárti szimpátiatüntetést a BDS Austria nevű szervezet jelentette be, ez többek között Izrael elleni szankciókat követel, „míg véget nem vetnek az apartheidnek és Palesztina megszállásának”.

Fél héttől a központi Ballhausplatzon a helyi zsidó közösség kezdeményezésére a véres Hamász-támadás áldozataira és az eltűntekre emlékeznek. (MTI)