A háború ötödik napja: Gázában nincs áram, egységkormány alakul Izraelben

2023 október 11., 21:23

Egyiptom továbbra is elutasítja, hogy humanitárius folyosón palesztin menekültek érkezhessenek az országba

Egyiptom megbeszéléseket folytatott az Egyesült Államokkal és más szereplőkkel arról, hogy humanitárius segélyt nyújtson a Gázai övezet határán keresztül, de elutasít minden olyan lépést, amely biztonságos folyosókat hozna létre az enklávéból menekülő menekültek számára - közölték szerdán egyiptomi biztonsági források a Reuters jelentése szerint.

A Gázai övezetben, az északon és keleten Izrael, délnyugaton pedig Egyiptom közé ékelődött parányi tengerparti földsávban mintegy 2,3 millió ember él, akik azóta élnek blokád alatt, hogy a Hamász palesztin iszlamista csoport 2007-ben átvette az irányítást.

Egyiptom régóta korlátozza a gázaiak beáramlását a területére, még a leghevesebb konfliktusok idején is. Kairó, amely gyakran közvetít Izrael és a palesztinok között, mindig ragaszkodik ahhoz, hogy a két fél a határaikon belül oldja meg a konfliktusokat, mondván, hogy a palesztinok csak így biztosíthatják az államisághoz való jogukat.

Az ENSZ főtitkára, António Guterres szerdán azt mondta, hogy a Gázai övezetbe be kell engedni az életmentő fontosságú szállítmányokat, köztük üzemanyagot, élelmiszert és vizet. „Gyors és akadálytalan humanitárius hozzáférésre van szükségünk" - mondta újságíróknak.