Iványi Gábor és Donáth Anna is az Európai Bizottsághoz fordul a MET érdekében

belföld
2023 október 11., 13:12

„Iványi Gábor ma reggel levélben fordult az Európai Bizottság alelnökéhez, Vera Jourovához, hogy ismertesse a helyzetet. Őt támogatva én is a Bizottsághoz fordultam, hogy tegyenek meg minden tőlük telhetőt a Testvérközösség érdekében” – írja Donáth Anna facebook posztjában.

link Forrás

Ahogy a Momentum politikusa fogalmaz, „a magyar állam alkotmánybírósági és európai emberi jogi döntés ellenére sem hajtja végre a kötelezettségét, és nem ismeri el egyházként a minden feltételt teljesítő MET-et.”

Nemrég írtunk róla, hogy a végét járja Iványi Gábor egyháza és az Oltalom Karitatív Egyesület, mert a NAV 384 millió forintot vont el tőlük. Abban a cikkünkben így foglaltuk össze az elmúlt évek fejleményeit és a csődközeli helyzethez vezető utat:

Az elmúlt több mint 10 évben a kormány látványosan ellehetetlenítette a MET és az Oltalom Karitatív Egyesület munkáját. Ennek leglátványosabb eleme rögtön a kezdetekkor, 2011-ben az volt, amikor az egyházügyi törvényhez kapcsolódva a MET-től önkényesen megvonták korábbi egyházi státuszát, kizárva az 1982 óta működő metodista felekezetet a „bejegyzett” és „bevett” egyházakat és szervezeteiket megillető kiegészítő állami támogatások és az egyszázalékos felajánlás köréből.

Ezt 2013-ban az Alkotmánybíróság, majd 2017-ben a Strasbourgi Emberi Jogi Bíróság is jogsértőnek mondta ki. A MET végül 2021-ben visszakapta az egy százalékok fogadásához szükséges technikai számot, később a bejegyzett egyházi státuszát is, azonban továbbra sem bevett egyház, a kormány pedig nem hajlandó ismét megkötni vele a közfeladatok ellátására vonatkozó megállapodást. Ennek hiányában Iványiék nem kaphatják meg a hasonló karitatív szervezeteknek járó kiegészítő támogatásokat – miközben állami feladatokat látnak el.

Csakhogy közben a rezsiköltségek elszálltak, a további kiadásaik is jelentősen megnőttek, így a MET szervezetei nem tudták befizetni az adók és a közterhek jelentős részét. Azokat az adóhatóság a normatív támogatásaikból vonogatja le, a kinnlévőségek biztosítására pedig végrehajtási jogot jegyeztek be Iványiék templomaira és egyéb épületeire.

Így idén júliusban a Belügyminisztérium újfent levonta a köztartozásaikat az oktatási és szociális intézményeket megillető normatívákból, több mint 125 millió forintot tartva vissza, miközben az állami tulajdonú közműszolgáltatók is szorongatták a MET-et, a szolgáltatás kikapcsolásával, kötbérrel és egyéb szankciókkal fenyegetve.

Augusztusban aztán a NAV az alapnormatívából minden addiginál nagyobb, 175 millió forintos elvonást eszközölt. Így jutottunk el szeptember 8-áig, amikor is a NAV a tárgyalások ellenére 384 millió forintot vont el a MET-től.

A MET szervezeteiben összesen mintegy ezer ember dolgozik, ők az elvonás miatt ebben a hónapban már nem kaptak fizetést. 20 ezer ellátottról gondoskodnak, köztük 3000 gyerekről, akik a legkiszolgáltatottabb helyzetben vannak. Iskolákat, kórházakat, hajléktalanszállókat tartanak fenn (állami feladatok!), országszerte több mint 40 helyen.