A háború ötödik napja: Gázában nincs áram, egységkormány alakul Izraelben

2023 október 11., 21:46

Svájc is terrorszervezetté nyilváníthatja a Hamászt

Svájc is terrorszervezetté akarja nyilvánítani a Gázai övezetet irányító iszlamista Hamászt, ami a hétvégén összehangolt támadást indított Izrael ellen. A Hamászt már terrorszervezetként tartják nyilván Izraelben, az USA-ban, az EU-ban és több más országban is.

Egy munkacsoport most a radikális palesztin szervezet betiltásának jogi lehetőségeit vizsgálja. A Hamász betiltását már kedden indítványozta a törvényhozás alsóházának (Nemzeti Tanács) biztonságpolitikai bizottsága.

Svájc hagyományosan visszafogott az ilyen jellegű döntésekben. Az alpesi ország mindig is semleges státusát hangoztatja és próbál közvetítőként eljárni a különböző felek között. Bern kedden ennek megfelelően nyilatkozta, hogy kész támogatni a feszültségmentesítést szolgáló erőfeszítéseket a régióban.

Ignazio Cassis külügyminiszter viszont arról beszélt, hogy miután világossá vált, mire képes a Hamász, megváltozott a svájci diplomácia hozzáállása ehhez a szervezethez.

A szervezet betiltása azt jelentené, hogy Svájcban bíróság elé állíthatják azokat, akik a Hamász propagandáját terjesztik. Az ISIS és az al-Kaida nemzetközi terrorszervezetet már korábban betiltották Svájcban. (MTI)