A háború 6. napja: Izrael addig nem ad vizet és áramot Gázának, amíg el nem engedik a túszokat

2023 október 12., 14:44

A gázai keresztények is megszenvedik az izraeli légicsapásokat

Virágvasárnapi körmenet Gázavárosban 2023 áprilisában
photo_camera Virágvasárnapi körmenet Gázavárosban 2023 áprilisában Fotó: MAHMUD HAMS/AFP

Közel ezer - főleg ortodox - keresztény él Gázában, akik a katolikus harangtorony alatt összegyűlve minden este imádkozzák a rózsafüzért, hogy véget érjen a rémálmuk - írja a La Croix katolikus lap. „Halálos veszélyben vagyunk, de bárkinek segítünk, aki kéri” - mondja Nabila nővér, aki a gázai Szent Család plébánián dolgozik. Az izraeli légicsapások a plébániához tartozó 150 római katolikus hívő legtöbbjének otthonát lerombolták, néhányan a kevésbé érintett városrészekbe menekültek, míg mások a templomban találtak menedéket. Körülbelül 120 embert fogadtunk be, mondja a szerzetesnő, köztük muszlimokat is.

„Sajnos a lakosság hozzászokott a háborúkhoz, de ez új szint” - sóhajt Gabriel Romanelli atya, a plébánia lelkésze, aki Rómából tartott hazafelé, amikor bezárult az ostromgyűrű. Ferenc pápa az elmúlt napokban kétszer is felhívta őt telefonon. „Kifejezte, hogy aggódik értünk, közel van hozzánk, és imádkozik értünk. Üzenetét továbbítottuk a híveknek, ami egy kis vigaszt jelent.”

Romanelli atya elítélte az erőszakot „mindkét oldalon”. Azt mondta, hogy a gázai kereszténység jövője bizonytalanabb, mint valaha. Helyi keresztények arról beszéltek a La Croix-nak, hogy a Hamász nem üldözi célzottan a keresztényeket, de nem könnyű egy fanatikus rezsim alatt élni. Egy ortodox hívő a nemzetközi közösséget sürgette, hogy „szólítsák fel Izraelt a bombázások leállítására... és a világ többi részét, hogy imádkozzanak”.