Puch László egykori bizalmasának a fia a NAV új feketelistájának élmezőnyében

gazdaság
2023 október 12., 16:06

Csütörtökön tette közzé legfrissebb adóslistáját a NAV. A nagy összegű adóhiányosok feketelistájára ezúttal 71 vállalkozás és magánszemély került, előbbiek legalább 100 milliós, utóbbiak legalább 10 milliós adótartozással. Az összesen hetvenegy feketelistázott adózó 9,398 milliárd forintnyi adótartozást halmozott fel, erre rakódott 15,521 milliárd forintnyi úgynevezett jogkövetkezmény (bírság, pótlék, végrehajtási és egyéb díjak), vagyis összesen 24,919 milliárdot keres rajtuk az adóhivatal.

Bár a NAV összevonva kezeli a cégeket és a magánszemélyeket, ha különválasztjuk őket, a magántartozók listájának élén – cégeket is megszégyenítő, a teljes lista 2. helyére elegendő tartozással – egy Szenetes Attila nevű férfi áll, akinek a lakhelyéhez annyi van feltüntetve, hogy külföldön élő magyar.

link Forrás

A ritka vezetéknév és a külföldi lakcím könnyen beazonosíthatóvá tette a férfit: az Átlátszó 2017-es cikke szerint ő Puch László egykori MSZP-pénztárnok éveken át megkerülhetetlen jobbkezének, Szenetes Pálné „Erzsinek” a fia és korábbi üzlettársa, aki egy szlovákiai cégen keresztül Matolcsyék kecskemét Pallas Athénés campusberuházása környékén is felbukkant.

Szenetesnek az Opten cégnyilvántartása szerint 2021-22-ben egy biatorbágyi címen bejegyzett egyéni vállalkozása is volt, egyébként a szlovákiai Komárnóban (Révkomáromban) van állandó lakcíme, és 2022. márciustól 2025. júniusig a cégügyektől el van tiltva. Huszonnégy vállalkozásban van vagy volt érdekeltsége, ezek túlnyomó többsége ellen felszámolási vagy kényszertörlési eljárás indult.

Az abszolút lista első helyén Szenetest egy olyan cég előzi meg, amely székhelye, a budapesti 15. kerületben, az Újpalotai Víztoronyház néven is ismert 20 szintes épületben van – az Opten adatai szerint több mint százhúsz másikkal egyetemben. Pontosabban összesen 121 cégnek volt valahol a házban székhelye vagy telephelye, fióktelepe, de nagyon sok ellen felszámolási vagy kényszertörlési eljárás indult. Az egyik harmadik emeleti lakásban bejegyzett Centrál Impex Kft.-t 2015-ben alapították a nagyjából ötszáz lakosú Nógrád megyei Egyházasdengelegen.

A cégnyilvántartásban szereplő utolsó mérlege 2021-es, abban az évben költözött egyébként Újpalotára. A tulajdonosa és ügyvezetője 2022 decembere óta egy Lukács Ilona nevű magánszemély, akinek a címe szintén ez a 15. kerületi lakás, előtte 2021 augusztusától a szintén ezen a címen bejelentet Tóth László volt. A társaság 2021-ig néhány százezres, de legfeljebb tizenmilliós árbevételt ért el, tavalyelőtt viszont 386,7 milliósat, de adózott eredménye csupán 294 ezer forint volt. A cégbíróság idén augusztusban elrendelte a társaság kényszertörlését, miután a NAV törölte az adószámát. Nem tűnik sarlatánságnak azt jósolni, hogy az adótartozásból és úgynevezett jogkövetkezményekből származó 7,26 milliárd forintra aligha számíthat már az államkassza.

Szintén 2015-ben alapították az Éles Honey Kft.-t, amely 655 milliós adótartozással dupla ennyi jogkövetkezménnyel, összesen valamivel több, mint kétmilliárd forinttal került fel az adóslista dobogójára. A cég hasonló pályát futott be, mint a Central Impex: árbevétele 2020-ben megugrott: az előző három év összesen 23,3 milliója után 351,9 millió lett, majd tavalyelőtt kilőtt, 2,476 milliárd forint lett, ami után 86 milliós adózott eredményt mutattak ki.

Az Éles Honey 2020 októbere óta egy 1996-is születésű, hajmáskéri lakótelepen lakó férfi, Horváth Dávid tulajdonában áll, és egyelőre működik, igaz, a Pest megyei NAV idén szeptemberben végrehajtást indított ellene. A társaságot egyébként Debrecenben alapították, majd a szlovák határ közelében lévő Tésára került a székhelye, és csak 2021-ben jegyezték be az érdi székhelyét.

Érdekes, hogy az első tízben öt magánszemély és öt cég van – jellemzően a társaságok szoktak a feketelisták élén túlsúlyban lenni –, közülük az 5. helyen lévő Gável Iván egy felszámolás alatt lévő cég tulajdonosa volt 2019-ig; ezt a Sun Performance Kft. nevű társaság történetesen szintén a 15. kerületben jegyezték be. A cég 2018 óta nem adott le mérleget és eredménybeszámolót.

Ugyancsak újpalotai székhelye van a Nodera Garden Kft.-nek, amelyet 2020-ban alapítottak, első tulajdonosa a Békés megyei Köröstarcsán élő Németh Judit volt, tavaly szeptember óta egy Kótai Adrián nevű, a Borsod megyei Pusztaradványon élő férfi a tulajdonosa. Az alapítás évében 0 forint volt a bevétele, 2021-ben 899 millió, azóta szintén nem adott le bevallást. A NAV ez év elején végrehajtást kezdeményezett ellene, Kótai tulajdonjogát májusban le is foglalták.

Ha bármely cég vagy magánszemély ismerős önnek a listáról, és úgy érzi, közérdeklődésre számot tarthat az esete, írja meg, hogy megírjam!