A kisebb testű kutyáknál később kezdődik a szellemi hanyatlás, mint a nagyoknál

ÁLLAT
2023 október 13., 08:43

Az ELTE Etológia Tanszék kutatói 15 ezer kutya adatai alapján megállapították, hogy a nagyobb kutyáknál korábban, hét-nyolc éves kor körül kezdődik a viselkedéses öregedés, míg kisebb kutyáknál csak tíz-tizenegy éves korban. Erről a GeroScience című szaklapban publikáltak egy tanulmányt. Megvizsgálták, hogy a viselkedési és kognitív változások milyen életkorban kezdődnek, milyen gyorsan haladnak előre, és olyan tényezőket is figyelembe vettek, mint a kutya testmérete, fejformája és fajtatisztasága.

Az eredmények szerint a kutyák viselkedési és kognitív öregedése tíz és fél éves kor körül kezdődik, de az öregedés kezdete, valamint az öregedés sebessége függ a kutyák testméretétől.

A harminc kilónál nagyobb testsúlyú kutyáknál két-három évvel korábban kezdődik az életkorral összefüggő hanyatlás, de a hanyatlás üteme lassabb a kisebb testsúlyú kutyákhoz képest.Turcsán Borbála, a tanulmány első szerzője úgy látja, hogy a nagyobb testű kutyáknál a fizikai leépülés már korábban bekövetkezik, és a halmozódó betegségek, valamint az érzékszervi funkciók leépülése már jóval azelőtt öregkori viselkedéshez vezet, hogy a szellemi hanyatlás megkezdődne.

Ugyanakkor a körülbelül hét kilónál kisebb testsúlyú kutyáknál több mint négyszer nagyobb gyakorisággal fordult elő az időskori kognitív hanyatlás, mint a nagyobb testűeknél.A kutató szerint ez alátámasztja azt az elképzelést, hogy bár a nagyobb testű kutyák élettartama rövidebb, náluk a kognitív hanyatlás korlátozottabb mértékben jelentkezik. Váratlan eredmény, hogy

a hosszú orrú kutyák, például az agarak, illetve a fajtatiszta kutyák esetében nagyobb a kockázata az időskori kognitív hanyatlás kialakulásának.

Semjén Zsolt nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelõs miniszterelnök-helyettes a 27. Fegyver, Horgászat, Vadászat (FeHoVa) kiállításon 2020. február 13-án.
photo_camera Fotó: Kovács Attila/MTI/MTVA

Turcsán Borbála az eredmények alapján azt tanácsolja, hogy, akik kisebb méretű kutyát szeretnének, de nem akarják megkockáztatni, hogy idős korára esetleg súlyos mentális problémái legyenek, vagy nagyobb méretű kutyát szeretnének, de nem akarják megkockáztatni, hogy akár 7-8 évesen egészségügyi problémái legyenek, azoknak javasolják, hogy a 10-30 kiló mérettartományból válasszon magának „Eredményeink alapján ezek a kutyák maradnak a várható élettartamukhoz képest a leghosszabb ideig egészségesek.”

A tanulmányból kiderült az is, hogy a gazdák 6 éves koruk körül kezdték öregnek tekinteni kutyáikat, függetlenül a kutya méretétől vagy fajtatiszta státuszától. Kubinyi Enikő, a Szenior Családi kutya Program vezetője szerint a gazdák négy-öt évvel korábban nevezik öregnek a kutyájukat, mint amit a viselkedési adatok alapján várnánk. Lehet, hogy ebben az őszülés és alig észrevehető változások is szerepet játszanak. (ELTE)