Az izraeli hadsereg felszólította az izraeli telepeseket, hogy ne avatkozzanak be a harcokba

háború
2023 október 14., 10:12

Daniel Hagari, az izraeli hadsereg (IDF) szóvivője sürgeti az izraeli telepeseket, hogy „ne avatkozzanak be a terrorizmusellenes erőfeszítésekbe”, Izrael biztonságáért „egyedül a hadsereg a felelős” – írja a Haaretz.

Palesztin tüntetők csapnak össze az izraeli biztonsági erőkkel a megszállt Ciszjordániában a a huvarai ellenőrzőpontnál, Náblusz városának déli bejáratánál pénteken.
photo_camera Palesztin tüntetők csapnak össze az izraeli biztonsági erőkkel a megszállt Ciszjordániában a a huvarai ellenőrzőpontnál, Náblusz városának déli bejáratánál pénteken. Fotó: Zain Jaafar/AFP

A lap szerint Hagari azt mondta Ciszjordánia lakóinak, hogy tartsák be a Központi Parancsnokság utasításait. Arról is beszélt, hogy a Hamász fegyvereseit és számos vezetőjüket letartóztatták Ciszjordániában.

Hagari a telepesek által az elmúlt napokban végrehajtott támadásokra utal. Pénteken dokumentálták, hogy egy telepes hasba lőtt egy palesztint a Hebron melletti Tuváni faluban, és hat palesztint öltek meg Kuszra faluban, a lakosok szerint ötöt telepesek lőttek le.

link Forrás

„A Gázai övezetet illetően az átkelőhelyek le vannak zárva. A határok le vannak zárva, és az Egyiptomba irányuló mozgást vagy átlépést egyeztetik velünk” – mondta Hagari, aki szerint egyelőre erre nincs lehetőség.

Hagari a Gázai övezet északi lakosait felszólította, hogy menjenek délre. „Nagyra értékeljük, hogy több száz lakos meghallgatta a bejelentésünket és elhagyták a területet, megértik, hogy a Hamász a saját túlélésére használja őket” – mondta. Hagari, aki szerint „a Hamász ideges a gázai polgári lakosság kimenekítése miatt, mert az leleplezi katonai módszereiket, és nem lesz emberi pajzsuk”. Hagari elmondta, hogy a kormány által meghatározott katonai célpontok a Hamasz legyőzése és a szombati halálos eseményekben részt vevő vezetés felszámolása.